Güncel Mevzuat Değişikliği
Bilgilerinizi Güncelleyin...

20,000 kayıtlı takipçimizin arasına siz de katılın. Resmi Gazete mevzuat değişiklikleri, güncel sayıştay kararları, kamu ihale kurul kararları, yargı kararlarını ve ücretsiz eğitim alanında yaşanan gelişmeleri vizyonder.org.tr'den takip edin!

Dilediğiniz zaman email listemizden çıkabilirsiniz...

Kategori: Devlet Personel Başkanlığı Görüşleri

Aday memurun, üniversiteye araştırma görevlisi olarak atanmasında bir sakınca bulunmadığı hakkında görüş

ÖZET: Aday memurun, üniversiteye araştırma görevlisi olarak atanmasında bir sakınca bulunmadığı hk. görüş (7.12.1994- 11 sayılı bülten, 28. sayfa)

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi bir kuruluşta aday memur olarak çalışan ve Üniversitenizce açılan sınavda başarılı olan bir elemanın Üniversitenizin Araştırma Görevlisi kadrosuna naklen atanıp atanamayacağına ilişkin ilgi yazınız incelenmiştir. Bilindiği üzere 657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin son paragrafında; "Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu sûre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." denilmektedir.Memurların bir kurumdan diğer bir kuruma nakli ise aynı Kanunun 74 üncü maddesinde düzenlenmiş olup sözkonusu maddenin 1 inci fıkrasında, "Memurların bu Kanuna tabi Kurumlar arasında Kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür." denilmektedir. Oysa ki 657 sayılı Kanuna tabi bir kurumda aday memur olarak görev yapmakta iken özel yarışma sınavları ile girilmesi şart olan mesleklerde giriş sınavını kazanan, yahut farklı bir Personel Kanununa tabi bir kurumda ve farklı bir statüde görev kabul edenlerin yeni görevlerine atanmalarının 657 sayılı Kanunun 54 ve 74 üncü maddelerinde sözü edilen anlamda "nakil" olarak kabul edilmesi mümkün görülmemektedir. Açıklanan sebeplerle, ilgi yazınızda sözü edilen aday memurun Üniversitenize Araştırma görevlisi olarak atanmasında bir sakınca bulunmadığı mütalaa edilmektedir.

Eklenme Tarihi: 04-02-2019
İlgili Kategoriler:    Personel Mevzuatı