Güncel Mevzuat Değişikliği
Bilgilerinizi Güncelleyin...

20,000 kayıtlı takipçimizin arasına siz de katılın. Resmi Gazete mevzuat değişiklikleri, güncel sayıştay kararları, kamu ihale kurul kararları, yargı kararlarını ve ücretsiz eğitim alanında yaşanan gelişmeleri vizyonder.org.tr'den takip edin!

Dilediğiniz zaman email listemizden çıkabilirsiniz...

Kategori: Devlet Personel Başkanlığı Görüşleri

Refakat İzninin Parça Parça Kullandırılıp Kullandırılmayacağı Ve Söz Konusu İznin Bir Takvim Yılı İçinde Mi Yoksa Memuriyet Süresi Boyunca Mı Kullanılacağı Hakkında Görüş

Devlet Memurları Kanununun 105 inci maddesinin son fıkrasına istinaden kullanılacak olan refakat izninin parça parça kullandırılıp kullandırılmayacağı ve söz konusu iznin bir takvim yılı içinde mi yoksa memuriyet süresi boyunca mı kullanılacağı hususunda görüş talebinde bulunduğunuz ilgi yazınız incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 105 inci maddesinin son fıkrasında "Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılır."hükmü yer almaktadır.

Mezkur hükümle refakat izninin, kimler için verileceği, hangi hallerde verileceği, ne kadar süre ile verileceği, iznin şartlarını taşıyanlara verilmesi zorunlu bir izin olduğu ve izin süresince mali haklara dokunulmadan izin verileceği düzenlenmiş bulunmaktadır.

Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; refakat izninin uygulanmasında;

• Sağlık kurulu raporuna dayalı olarak ve söz konusu raporda Kanunda öngörülen şartların bulunması halinde, her defasında yeni bir rapor alınması koşuluyla refakat izninin azami süre dahilinde kısım kısım kullandırılabileceği,
  • Sağlık kurulu raporuna dayalı olarak aynı hastalık veya kazaya bağlı olarak memuriyet süresi içinde azami 6 ay refakat izni verilebileceği,
  • Söz konusu hükümde yer alan koşulların gerçekleşmesi halinde farklı bir hastalık veya kazaya bağlı olarak yeniden refakat izni kullandırılabileceği, mütalaa edilmektedir.
Eklenme Tarihi: 18-03-2019
İlgili Kategoriler:    Personel Mevzuatı