Vizyonder Logo
Vizyonder Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri - Tel:0242 338 2016

Mevzuat Bilgi Bankası

Kategori: Kamu İhale Mevzuatı

Teklif Mektubu, Sadece İmza Sirküsünde Yer Alan Kişi Tarafından İmzalanabilir

Danıştay 13. Daire Kararları Çerçevesinde
T: 28.03.2022 – E: 2022/295 – K: 2022/1271


Giriş

Kamu ihalelerinde sunulan teklif mektuplarının, hem şekli hem de içerik bakımından tam ve usule uygun şekilde düzenlenmesi zorunludur. Özellikle imza yetkisine sahip kişinin kim olduğunun, ihale belgelerinde beyan edilen bilgilerle birebir örtüşmesi gerekmektedir. Danıştay 13. Daire’nin 28.03.2022 tarihli kararı, teklif mektubunun sadece Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda beyan edilen imza yetkilisi tarafından imzalanması gerektiğini ve başka bir yetkilinin imzasının, teklifi geçersiz kılacağını açıkça ortaya koymaktadır.


Kararın Bağlamı ve Olayın Özeti

Uyuşmazlıkta, bir istekli tarafından sunulan teklif mektubu, şirketi temsil ve ilzama yetkili bir kişi tarafından imzalanmış olmasına rağmen, bu kişi Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda yer alan imza yetkilisiyle aynı kişi değildir. İdare, bu tutarsızlığı esas alarak teklifi değerlendirme dışı bırakmıştır.

Başvuru sahibi ise ilgili kişinin şirkette fiilen imza yetkisine sahip olduğunu ve temsil yetkisinin noter onaylı belgelerle sabit olduğunu savunarak işlemin iptali talebinde bulunmuştur.


Danıştay’ın Değerlendirmesi

Danıştay 13. Daire kararında şu temel ilkelere yer verilmiştir:

  1. Yeterlik Bilgileri Tablosu beyanı bağlayıcıdır:
    Bu tabloda imza sirküsünde yer alan kişi olarak kim beyan edildiyse, teklif mektubu yalnızca o kişi tarafından imzalanmalıdır.
  2. Fiili temsil yetkisi yeterli değildir:
    İlgili kişinin şirketi temsil yetkisi bulunsa bile, bu kişinin tabloda beyan edilen yetkili olmaması hâlinde teklif geçerli sayılmaz.
  3. Şekli uygunluk esastır:
    Teklif mektubu gibi belgeler, şekli yönleriyle titizlikle değerlendirilir. İmza yetkilisine ilişkin eksiklikler esasa etkili işlem bozukluğu doğurur.

Kararın Uygulamadaki Etkileri

Bu karar, ihale belgelerinin şekli uyumu açısından uygulayıcılar ve istekliler için kritik sonuçlar doğurur:

  • Beyan edilen imza yetkilisi dışındaki kişilerce imzalanan teklifler geçersiz sayılır.
  • İdare, noter belgelerine değil, tabloda yer alan kişi bilgisine göre değerlendirme yapar.
  • İstekliler, tablodaki yetkili bilgisi ile sunulacak imzaları uyumlu hale getirmelidir.

Bu içtihat, özellikle ihaleye katılım sürecinde belge hazırlığında yapılan küçük ama belirleyici hataların önüne geçilmesi açısından önemlidir.


Sonuç

Danıştay 13. Daire’nin 28.03.2022 tarihli kararı, Yeterlik Bilgileri Tablosu’nda yer alan imza yetkilisinden farklı bir kişinin teklif mektubunu imzalamasının, teklifin değerlendirme dışı bırakılmasını gerektiren ciddi bir şekli eksiklik olduğunu hükme bağlamaktadır. Bu karar, teklif hazırlığında şekli tutarlılığın ve beyan edilen bilgilerle fiili işlemler arasındaki uyumun hayati önem taşıdığını göstermektedir.

 

Eklenme Tarihi: 12-08-2025

Kamu İhale Mevzuatı

Kamu İhalelerinde Danışmanlık Merkezi Yayında!

Kamu İhale Danışmanlık Merkezi

Danışmanlık Alanlarımız PDF

Kamu İhale Danışmanlık Merkezi

Kurumsal Eğitim Kataloğu

Vizyonder Eğitim Kurumsal Eğitim Kataloğu

Stratejik Yönetim ve Stratejik Plan Hazırlama Eğitim ve Danışmanlığı

Vizyonder - Stratejik Yönetim ve Stratejik Plan Hazırlama Eğitim ve Danışmanlığı

Vizyonder Psikoloji Akademi Eğitimleri ve Danışmanlık Hizmetleri Başladı!

Vizyonder Psikoloji Akademi

Belediyelerde Gelir Artırıcı Çalışmalar

Belediyelerde Gelir Artırıcı Çalışmalar Danışmanlığı

Evsel Katı Atık Tarife Raporu Hazırlama Danışmanlığı

Evsel Katı Atık Tarife Raporu Hazırlama Danışmanlığı

Elektronik İhale Eğitimi

Elektronik İhale Eğitim Semineri - e-ihale eğitimi - vizyonder

Eğitim Seminerlerimize Kayıt Olun!

Vizyonder Eğitim Seminerlerine Kayıt Olun!

Sürdürülebilirlik Raporu Hazırlama
Bu Sayfayı Paylaş
Hoşgeldiniz. Yardıma ihtiyacınız olursa buraya tıklayarak Whatsapp üzerinden bilgi alabilirsiniz.