Kategori: Yargı Kararları

Danıştay 13. Dairesi - 2009/3258 E. - 2011/270 K.
- İflas erteleme
- Üst sınırdan yasaklama
- Fiilin niteliği
- Ölçülülük ve hakkaniyet

Özet
Mahkemece iflasın ertelenmesine karar verildiği ve şirkete bu sebeple kayyum atandığı nedeniyle taahhüdünü yerine getiremediği hususları gözetilmeksizin ve ilgilinin fiil ve davranışının özelliği dikkate alınmaksızın Kanunda öngörülen ihalelere katılmaktan yasaklama kararının üst sınırdan verilmesi yönünde tesis edilen dava konusu işlemde bu yönüyle mevzuata ve eylemle ceza arasındaki ölçülülük ve hakkaniyet ilkeleri yönünden hukuka uygunluk bulunmadığı hakkında.

Karar
Olayda söz konusu sözleşmedeki taahhüdünü yerine getirmediği tartışmasız olan davacı şirketin, 4735 sayılı Kanun'un 25. maddesinin (f) fıkrası hükmünün ihlali nedeniyle aynı Kanun'un 26. maddesine göre kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmasında mevzuata aykırılık bulunmamakta ise de, anılan maddede belirtilen fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilenler hakkında fiil veya davranışların özelliğine göre bir yıldan az olmamak üzere iki yıla kadar kamu ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verileceği belirtildiğinden, davacı şirketin malî acz içine düştüğü, bu nedenle … 4. Asliye Ticaret Mahkemesinin ..../828 esasına kayıtlı dosyada yapılan yargılamada mahkemece iflasın ertelenmesine karar verildiği ve şirkete bu sebeple kayyum atandığı nedeniyle taahhüdünü yerine getiremediği hususları gözetilmeksizin ve ilgilinin fiil ve davranışının özelliği dikkate alınmaksızın Yasa'da öngörülen ihalelere katılmaktan yasaklama kararının üst sınırdan verilmesi yönünde tesis edilen dava konusu işlemde bu yönüyle mevzuata ve eylemle ceza arasındaki ölçülülük ve hakkaniyet ilkeleri yönünden hukuka uygunluk bulunmamaktadır.

Eklenme Tarihi: 24-05-2020
İlgili Kategoriler:    Kamu İhale Mevzuatı

Yargı Kararları

Kamu İhalelerinde Danışmanlık Merkezi Yayında!

Kamu İhale Danışmanlık Merkezi

Kamu İhalelerinde Uzman Rehberlik Sektöründe uzmanlaşmış danışman kadromuz, kamu ihaleleri konusundaki derin bilgi ve deneyimleriyle size en doğru rehberliği sunuyor. Kamu kurumları ve özel sektör için ihale süreçlerini etkili şekilde yönetmek amacıyla buradayız.

Vizyonder Psikoloji Akademi Eğitimleri ve Danışmanlık Hizmetleri Başladı!

Vizyonder Psikoloji Akademi

Yetkili Acentamız