Vizyonder Logo
Vizyonder Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri - Tel:0242 338 2016

Kamu İhale Hukukunda İhale Dışı Bırakılma Sebepleri ve Kesinleşmiş Vergi ile SGK Borcu Uygulaması

Kategori: Kamu İhale Mevzuatı

Kamu İhale Hukukunda İhale Dışı Bırakılma Sebepleri ve Kesinleşmiş Vergi ile SGK Borcu Uygulaması

Kamu ihale sürecinin temel amacı; kamu kaynaklarının etkin, verimli ve hukuka uygun biçimde kullanılmasını sağlamak, ihtiyaçların en uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını temin etmektir. Bu amaca ulaşılabilmesi, kamu ihalelerine iştirak eden isteklilerin mali, mesleki ve teknik yeterliklerinin tarafsız ve objektif ölçütlerle değerlendirilmesine bağlıdır. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, ihaleye katılımda aranacak yeterlik kriterlerini düzenlerken, aynı zamanda kamu düzeni ve kamu maliyesinin korunması gayesiyle belirli şartları taşımayan ya da kamusal yükümlülüklerini yerine getirmeyen isteklilerin ihale dışı bırakılmasını emredici kurallara bağlamıştır.

Bu çerçevede, 4734 sayılı Kanun’un 10. maddesinin dördüncü fıkrasında tahdidi olarak sayılan ihale dışı bırakılma halleri, isteklilerin güvenilirliğini ve mali disiplinini ölçen en kritik mekanizmalardan biridir. Anılan düzenlemenin merkezinde ise Türkiye’de veya kendi ülkesinde kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu ile kesinleşmiş vergi borcu bulunan isteklilerin ihale süreçlerinden elenmesi kuralı yer almaktadır. Kamu idareleri ile teklif veren istekliler arasında uyuşmazlıklara en sık konu olan bu husus, gerek borcun mahiyeti ve kesinleşme süreci gerekse ihale tarihi itibarıyla borç durumunun teyidi bakımından titiz bir hukuki değerlendirme gerektirmektedir.

4734 Sayılı Kanun Madde 10 Kapsamında İhale Dışı Bırakılma Nedenleri

Kamu ihale mevzuatında yeterlik, isteklilerin ihaleyi kazanmaları halinde taahhüt edecekleri edimi eksiksiz, zamanında ve sözleşmeye uygun biçimde yerine getirebilme kapasitelerini ifade eder. Yeterlik kriterleri isteklilerin mesleki ve mali kapasitesini tespit ederken, 4734 sayılı Kanun’un 10. maddesinin dördüncü fıkrası, ehliyetsizlik veya güvenilmezlik karinesine dayalı halleri sistemleştirmiştir.

Kanun koyucu, iflas eden, tasfiye halinde olan, konkordato ilan eden, mesleki faaliyetleri askıya alınan, yargı kararıyla iflası ertelenen veya mesleki kusur işleyen kişilerin ihalelere katılımını engellemiştir. Bu yaptırımın en belirgin ve uygulama alanı en geniş olan halkasını ise kamusal mali yükümlülüklerin yerine getirilmemesi oluşturur. Sosyal güvenlik kurumlarına ve vergi dairelerine olan borçların varlığı, isteklinin nakit akışında, mali disiplininde ve kamuya karşı sorumluluk bilincinde zafiyet olduğunu gösteren kanuni bir karinedir. Bu nedenle kanun koyucu, kesinleşmiş borcu bulunan isteklilerin ihale dışı bırakılmasını idarelerin takdir yetkisine bırakmamış, emredici bir kural olarak ihdas etmiştir.

Kesinleşmiş Sosyal Güvenlik Prim Borcu Kavramı ve Kapsamı

Kamu ihalelerinde isteklilerin ihale dışı bırakılmasına gerekçe teşkil eden kesinleşmiş sosyal güvenlik borcu, rastgele bir prim gecikmesini değil, idari ve yargısal süreçleri tamamlanarak kesinleşmiş alacakları ifade eder. Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatı ile Kamu İhale Genel Tebliği hükümleri doğrultusunda bu borcun unsurları belirli sınırlarla çerçevelenmiştir.

Sosyal güvenlik mevzuatı uyarınca borcun kesinleşmiş kabul edilmesi için aşağıdaki koşulların gerçekleşmesi aranır:

  • Tahakkuk eden prim, idari para cezası ve bunlara bağlı fer'i alacakların ödeme vadesinin geçmiş olması,
  • Mevzuatta öngörülen idari itiraz sürelerinin tüketilmiş veya itirazların yetkili mercilerce reddedilmiş bulunması,
  • İdari yargı mercilerinde dava açma süresinin sona ermiş olması yahut açılan davalarda yürütmenin durdurulması ya da iptal kararı verilmemiş olması.

İhale mevzuatında her türlü SGK borcu doğrudan ihale dışı bırakılma sonucunu doğurmaz. Mevzuatta belirlenen parasal sınırları aşmayan borçlar ihale dışı bırakılma sebebi sayılmaz. Ancak belirlenen parasal eşiklerin üzerindeki borçlar, isteklinin ihaleden elenmesini zorunlu kılar. Bununla birlikte, borcun ilgili kanunlar çerçevesinde tecil edilmesi, taksitlendirilmesi veya yapılandırılması halinde; yapılandırma şartlarının ihlal edilmemiş olması kaydıyla isteklinin kesinleşmiş borcunun bulunmadığı kabul edilir. İsteklilerin alt işverenlerinden (taşeronlarından) kaynaklanan borçlar da asıl işverenin sorumluluğu kapsamında değerlendirildiğinden, istekli adına tescilli tüm işyeri sicil numaraları üzerinden bir bütün olarak inceleme yapılması esastır.

Kesinleşmiş Vergi Borcu Kavramı ve Hukuki Niteliği

Kesinleşmiş vergi borcu, 4734 sayılı Kanun’un 10. maddesinin uygulanmasında kamu idarelerinin en hassas olduğu alanlardan bir diğeridir. Vergi Usul Kanunu ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında tarh, tahakkuk ve tebliğ edilen vergilerin, vadelerinde ödenmemesi sonucunda muaccel hale gelmesi tek başına yeterli değildir; borcun idari ve yargısal yollarla kesin hüküm gücü kazanmış olması gerekir.

Kamu İhale Genel Tebliği çerçevesinde kesinleşmiş vergi borcu sayılan unsurlar şunlardır:

  • Yıllık gelir, kurumlar, katma değer, özel tüketim vergileri ile damga vergisi gibi doğrudan kamusal gelir niteliğindeki vergiler ve bunlara ilişkin gecikme zamları ve faizleri,
  • Vergi aslına bağlı olarak kesilen vergi ziyaı cezaları,
  • Dava konusu yapılmış olup da hakkında yürütmenin durdurulması kararı bulunmayan vergi alacakları.

Vergi yargısında dava açılması kural olarak tahsilatı durdurmadığından, yürütmeyi durdurma kararı alınmadığı müddetçe söz konusu borç kesinleşmiş sayılır ve ihale dışı bırakılma gerekçesi oluşturur. Sosyal güvenlik borcunda olduğu gibi vergi borcunda da mevzuat ile belirlenen bir parasal muafiyet eşiği mevcuttur. İsteklinin toplam borcu, söz konusu parasal tutarın altında kaldığı takdirde ihale dışı bırakılma işlemi tesis edilmez. Ayrıca 6183 sayılı Kanun uyarınca tecil edilmiş, taksitlendirilmiş veya özel af ve yapılandırma kanunları ile ödeme planına bağlanmış ve aksatılmadan ödenen borçlar ihale dışı bırakılma kapsamında değerlendirilmez.

İhale Tarihi İtibarıyla Değerlendirmenin Esasları ve Teyit Süreci

Kamu ihale sürecinde borçluluk durumunun tespit edileceği kritik zaman dilimi ihale tarihidir. Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden yürütülen ihalelerde, istekliler ihale tarihi itibarıyla vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının bulunmadığına ilişkin beyanlarını yeterlilik bilgileri tablosu üzerinden idareye sunarlar.

Bu aşamada izlenen süreç şu aşamalardan oluşur:

  • İlk Teklif Aşaması: İstekli, ihale tarihinde kesinleşmiş borcu olmadığını beyan eder. Bu beyan, ihale anındaki hukuki durumu yansıtır.
  • Sözleşme Öncesi Teyit: İhale üzerinde kalan ve varsa ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibinden, sözleşme imzalanmadan önce bu durumlarını tevsik edici resmi belgeleri sunmaları veya EKAP üzerinden idarece doğrudan teyit edilmesi istenir.
  • Zaman Boyutu: Yapılan sorgulama ve belgeler, isteklinin tam olarak "ihale tarihi" itibarıyla borçlu olup olmadığını ortaya koymalıdır. İhale tarihinden sonra borcun ödenmesi, ihale tarihi itibarıyla var olan kesinleşmiş borç gerçeğini ortadan kaldırmaz.

Aynı şekilde, isteklilerin haklarında kamu ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı bulunup bulunmadığına ilişkin yasaklılık sorgulama işlemleri de hem ihale tarihinde hem de sözleşmenin imzalanması aşamasında titizlikle yerine getirilmelidir.

Hukuki Yaptırımlar: İhale Dışı Bırakılma, Teminatın Gelir Kaydedilmesi ve Yasaklama

Kesinleşmiş sosyal güvenlik veya vergi borcu bulunmasına rağmen ihalede borcu bulunmadığı yönünde gerçeğe aykırı beyanda bulunan istekliler için 4734 sayılı Kanun ağır hukuki ve mali yaptırımlar öngörmüştür. İdareler bu hususların tespiti halinde kanunda öngörülen adımları sırasıyla uygulamakla yükümlüdür.

Teklifin Değerlendirme Dışı Bırakılması ve Geçici Teminatın Gelir Kaydedilmesi

İhale üzerinde kalan isteklinin ihale tarihi itibarıyla kesinleşmiş vergi veya SGK borcunun mevzuatta öngörülen limitleri aştığı ve buna rağmen beyanda bulunduğu tespit edilirse, istekli 4734 sayılı Kanun’un 10. maddesi uyarınca ihale dışı bırakılma işlemine tabi tutulur. Bunun yanı sıra, gerçeğe aykırı taahhütte bulunulduğu gerekçesiyle isteklinin vermiş olduğu geçici teminat idare tarafından bütçeye gelir kaydedilir.

Yasaklama Kararı Verilmesi ve İstisnaları

4734 sayılı Kanun’un 17. maddesinde ihalelerde yasak fiil ve davranışlar düzenlenmiştir. İsteklinin gerçeğe aykırı beyanda bulunması durumunun aynı zamanda hileli veya aldatıcı bir eylem oluşturup oluşturmadığı hususu yargı kararları ve Kamu İhale Kurulu içtihatları çerçevesinde değerlendirilir. Yerleşik hukuki yaklaşıma göre, salt borcun sehven veya tereddütlü bir süreçten kaynaklanarak beyan edilmemesi her zaman kötü niyetli bir fiil olarak nitelendirilmeyebilir; ancak bilerek ve yanıltma kastıyla gerçeğe aykırı belge sunulması veya taahhütte bulunulması halinde istekli hakkında kamu ihalelerinden yasaklama kararı verilmesi gündeme gelir.

Sonuç

Kamu ihalelerinde kesinleşmiş vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının varlığı, isteklilerin mali güvenilirliğini doğrudan etkileyen ve kamu düzeniyle yakından ilişkili olan temel bir yeterlik kriteridir. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 10. maddesi, kamu kaynaklarının kamusal yükümlülüklerini aksatmayan basiretli tacirler eliyle yürütülmesini garanti altına almayı hedeflemiştir.

İdarelerin ihale süreçlerinde hatalı kararlar almaması, isteklilerin ise geçici teminatlarının gelir kaydedilmesi veya ihale dışı kalma gibi ağır yaptırımlarla karşılaşmaması için ihale tarihi itibarıyla kesinleşmiş borç durumlarını doğru analiz etmeleri hayati öneme sahiptir. İdari ve yargısal süreçleri tamamlanmamış ihtilafların, taksitlendirilmiş ve aksatılmadan ödenen borçların hukuki mahiyeti doğru tayin edilmeli; beyanlar resmi kayıtlarla tam bir uyum içinde idareye sunulmalıdır. Böylelikle kamu ihalelerinde hukuki belirlilik korunurken, kamu hizmetlerinin aksamadan ve adil rekabet şartları altında yürütülmesi sağlanmış olacaktır.

Eklenme Tarihi: 03-10-2026
İlgili Kategoriler:    Makale

Kamu İhale Mevzuatı

Kamu İhale Danışmanlık Hizmetlerimiz

Danışmanlık Alanlarımız PDF

Kamu İhale Danışmanlık Merkezi

Kurumsal Eğitim Kataloğu

Vizyonder Eğitim Kurumsal Eğitim Kataloğu

Kamu İhalelerinde Danışmanlık Merkezi Yayında!

Kamu İhale Danışmanlık Merkezi

Belediyelerde Gelir Artırıcı Çalışmalar

Belediyelerde Gelir Artırıcı Çalışmalar Danışmanlığı

Stratejik Yönetim ve Stratejik Plan Hazırlama Eğitim ve Danışmanlığı

Vizyonder - Stratejik Yönetim ve Stratejik Plan Hazırlama Eğitim ve Danışmanlığı

Evsel Katı Atık Tarife Raporu Hazırlama Danışmanlığı

Evsel Katı Atık Tarife Raporu Hazırlama Danışmanlığı

Vizyonder Psikoloji Akademi Eğitimleri ve Danışmanlık Hizmetleri Başladı!

Vizyonder Psikoloji Akademi

Elektronik İhale Eğitimi

Elektronik İhale Eğitim Semineri - e-ihale eğitimi - vizyonder

Eğitim Seminerlerimize Kayıt Olun!

Vizyonder Eğitim Seminerlerine Kayıt Olun!

Sürdürülebilirlik Raporu Hazırlama
Bu Sayfayı Paylaş