Sorulan sorular ve cevaplardan gerekli görülenler sitemizde yayınlanmaktadır.
Soru Cevap Platformundaki Cevapları Sadece Üye Olan Abonelerimizin Görmesine İzin Verilmektedir.
Soru-Cevap Platformunda yer alan sorular ve cevapları herhangi bir şekilde kopyalanamaz, kaynak belirtmek kaydıyla başka yerlerde yayınlanabilir. Alıntı yapılması durumunda durumu mail olarak tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.
Soru gönderme platformu üzerinden gönderilen gerçeği yansıtmayan üyelikler yapılması yasaktır. Gerekli görülmesi durumunda teyit edilebilecektir. Gerçek dışı yapılan üyeliklerin tespit edilmesi durumunda üyelikleri sistemden silinecektir. Bu durumlardan dolayı Derneğimiz sorumlu değildir.
Derneğimiz bir şikayet mercii olmadığı için kurumları şikayet içerikli sorular cevaplandırılmamaktadır.
Soru cevap platformunda sorulara verilen cevaplar ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda ilgili soruyu cevaplandıranın görüşü ve kanaatini içermekte olup, resmi bir niteliği bulunmamaktadır. Bu anlamda Derneğimizin yasal olarak sorumluluğu bulunmadığını bilmenizi ve bu çerçeve de sorularınızın gönderilmesi gerekmektedir.
Soru Cevap Platformu tamamen ücretsizdir. Bu çerçevede Derneğimiz uzmanların soruyu cevaplama ya da soruya hemen cevap verme garantisi içermemektedir. Derneğimiz uzmanlarının müsaitliği doğrultusunda sorulan soruların tamamı cevaplandırılacaktır.
Derneğimiz uzmanlık alanları dışından gelen sorulara cevap verilmeyecektir. Derneğimiz uzmanları alanları web sitemizde yayınlanan eğitim konularından ibarettir.
Soru Cevap Platformumuzdan gönderilen tüm soruların doğru anlaşılabilmesi için yazım kurallarını uyulmalı, anlatım bozukluğu içerek şekilde sorulmamalıdır. Sorunun tam olarak ne olduğunun anlaşılamaması durumunda soruya cevap verilmeyecektir.
Cevap verilen soruların cevaplama tarihinden sonra konuyla ilgili mevzuat değişikli olabileceğinden sorulara verilen cevapların, cevaplanma tarihi dikkate alınmalıdır.
Prim veya vergi borcu olan yükleniciye hakediş ödenir mi?
2 yıl önce 1.035 görüntülenme İhale Mevzuatı Cevaplandı
Soru
Üstadım kolay gelsin. Personel hizmeti aldığımız şirketin SGK prim borcu ve vergi borcu olduğu halde hakedişini tam ödedik. Kesinti yapmamız gerekir miydi?
Gerekirdi. Hakediş ödemesi öncesinde hem sosyal güvenlik prim borcu hem de vadesi geçmiş vergi borcu sorgulanmalı ve varsa mahsup/kesinti yapılmalıdır. Yüklenicinin idarenin kendi şirketi olması bu yükümlülüğü değiştirmez.
Sosyal güvenlik yönünden: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun "Prim ve idari para cezası borçlarının hakedişlerden mahsubu, ödenmesi ve ilişiksizlik belgesinin aranması" başlıklı 90'ıncı maddesinde; işverenlerin hakedişlerinin, Sosyal Güvenlik Kurumuna idari para cezası, prim ve prime ilişkin borçlarının olmaması kaydıyla ödeneceği; hakedişlerden mahsup ve ödeme usullerinin ise ilgili düzenlemelere göre yürütüleceği hükme bağlanmıştır. Yani ödeme öncesinde borç sorgusu yapılması ve borç varsa hakedişten mahsup edilmesi gerekir.
Vergi yönünden: 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun ilgili hükmü uyarınca; kamu idareleri, belirlenen tutarın üzerindeki ödemelerde hak sahibinin vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belgeyi aramak ve borç varsa ödemeden kesinti yaparak ilgili tahsil dairesine aktarmakla yükümlüdür.
Bu düzenlemelerin ortak amacı kamu alacağının korunmasıdır: idare, bir yandan ödeme yaparken diğer yandan aynı kişinin kamuya olan borcunun tahsilini sağlar. Kesinti yapılmadan yapılan ödeme, kamu alacağının tahsil imkanını fiilen ortadan kaldırabilir.
Sayıştay'ın 2024 yılı denetim raporlarından birinde; idarenin personel hizmet alımı nedeniyle belediye şirketine yaptığı hakediş ödemelerinde, şirketin sosyal güvenlik prim borcu ve vergi borcu olduğu halde bu tutarların hakedişlerden kesilmediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak; idarenin hakediş ödemelerinden yapacağı kesintilerin kamu alacağının korunması açısından önem arz ettiği ve ödemede görevli olanların kesintileri zamanında ve eksiksiz yaparak ilgili kurumlara aktarması gerektiği belirtilmiştir.
Uygulama önerisi: ödeme emri belgesine iki zorunlu ek koyun, SGK borcu yoktur yazısı/sorgu çıktısı ve vadesi geçmiş vergi borcu durumunu gösterir belge. Belgelerin ödeme tarihine yakın tarihli olmasına dikkat edin; eski tarihli belge borç durumunu yansıtmaz. Borç çıkması halinde kesintiyi hesaplayıp ilgili kuruma aktarımı da aynı gün tamamlayın. Bu kontrolü kendi şirketinize yapılan ödemelerde de aynen uygulayın, denetimde en çok eleştirilen nokta budur.
Bu sorunun cevabı üyelerimize özeldir
Uzmanlarımızın verdiği cevabın tamamını görüntülemek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üyelik ücretsizdir.