Terminal işletme hakkını süre uzatımıyla aynı kiracıya bırakabilir miyiz?
3 yıl önce 2.447 görüntülenme Taşınır ve Taşınmaz Mal Yönetimi Cevaplandı
Soru
Üstadım kolay gelsin. Şehirlerarası otobüs terminalimizin işletme hakkını ihaleyle kiraya vermiştik. Sözleşme süresi dolunca yeniden ihale yapmadan, meclis kararıyla aynı kiracıya süre uzatımı verdik. Bu doğru mu?
Doğru değil. Kira süresi sona erdiğinde yeni bir kiralama ilişkisi doğar ve bu ilişki 2886 sayılı Kanun uyarınca yeniden ihaleyle kurulmalıdır. Meclis kararıyla süre uzatımı, ihale zorunluluğunun yerine geçmez.
5393 sayılı Belediye Kanununun "Belediyenin yetkileri ve imtiyazları" başlıklı 15'inci maddesinin (j) bendinde; otobüs terminali kurmak, kurdurmak, işletmek, işlettirmek veya bu yerlerin gerçek ve tüzel kişilerce açılmasına izin verme yetki ve imtiyazının belediyelerde olduğu belirtilmiştir.
Yetkili organ bakımından; Kanunun "Meclisin görev ve yetkileri" başlıklı 18'inci maddesinin (e) fıkrasında belediye taşınmazlarının üç yıldan uzun süreli kiralanmasına karar verme yetkisinin belediye meclisinde, "Encümenin görev ve yetkileri" başlıklı 34'üncü maddesinin (g) fıkrasında ise süresi üç yılı geçmemek üzere kiralamaya karar verme yetkisinin belediye encümeninde olduğu düzenlenmiştir. Ancak bu hükümler kararı hangi organın vereceğini belirler; kiralamanın hangi usulle yapılacağını değil.
Usul, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun "Kapsam" başlıklı 1'inci maddesinde belirlenmiştir: belediyelerin alım, satım, hizmet, yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve taşıma işleri bu Kanunda yazılı hükümlere göre yürütülür.
Sayıştay'ın 2023 yılı denetim raporlarından birinde; belediye mülkiyetindeki şehirlerarası otobüs terminali işletmecilik hakkının ihaleyle kiraya verilmesi sonucunda imzalanan sözleşmenin süresi sonunda, yeniden ihale düzenlenmeden belediye meclis kararıyla süre uzatımı yoluyla aynı kiracıya kiraya verildiği tespit edilmiştir.
Bu uygulamanın iki sakıncası vardır: Birincisi, bedel rekabetle oluşmadığı için genellikle rayicin altında kalır ve gelir kaybı doğar. İkincisi, uzun süre aynı kişide kalan işletme hakkı fiilen bir kazanılmış hak beklentisine dönüşür ve idarenin şartları yenilemesi güçleşir.
Uygulama önerisi: kira sözleşmelerinizin bitiş tarihlerini bir takvime işleyin ve bitişten en az altı ay önce ihale hazırlığını başlatın. Süre uzatımı ancak sözleşmede önceden öngörülmüş ve şartları belirlenmiş bir opsiyon varsa mümkündür; yoksa yeni ihale zorunludur.
Bu sorunun cevabı üyelerimize özeldir
Uzmanlarımızın verdiği cevabın tamamını görüntülemek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üyelik ücretsizdir.