Sorulan sorular ve cevaplardan gerekli görülenler sitemizde yayınlanmaktadır.
Soru Cevap Platformundaki Cevapları Sadece Üye Olan Abonelerimizin Görmesine İzin Verilmektedir.
Soru-Cevap Platformunda yer alan sorular ve cevapları herhangi bir şekilde kopyalanamaz, kaynak belirtmek kaydıyla başka yerlerde yayınlanabilir. Alıntı yapılması durumunda durumu mail olarak tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.
Soru gönderme platformu üzerinden gönderilen gerçeği yansıtmayan üyelikler yapılması yasaktır. Gerekli görülmesi durumunda teyit edilebilecektir. Gerçek dışı yapılan üyeliklerin tespit edilmesi durumunda üyelikleri sistemden silinecektir. Bu durumlardan dolayı Derneğimiz sorumlu değildir.
Derneğimiz bir şikayet mercii olmadığı için kurumları şikayet içerikli sorular cevaplandırılmamaktadır.
Soru cevap platformunda sorulara verilen cevaplar ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda ilgili soruyu cevaplandıranın görüşü ve kanaatini içermekte olup, resmi bir niteliği bulunmamaktadır. Bu anlamda Derneğimizin yasal olarak sorumluluğu bulunmadığını bilmenizi ve bu çerçeve de sorularınızın gönderilmesi gerekmektedir.
Soru Cevap Platformu tamamen ücretsizdir. Bu çerçevede Derneğimiz uzmanların soruyu cevaplama ya da soruya hemen cevap verme garantisi içermemektedir. Derneğimiz uzmanlarının müsaitliği doğrultusunda sorulan soruların tamamı cevaplandırılacaktır.
Derneğimiz uzmanlık alanları dışından gelen sorulara cevap verilmeyecektir. Derneğimiz uzmanları alanları web sitemizde yayınlanan eğitim konularından ibarettir.
Soru Cevap Platformumuzdan gönderilen tüm soruların doğru anlaşılabilmesi için yazım kurallarını uyulmalı, anlatım bozukluğu içerek şekilde sorulmamalıdır. Sorunun tam olarak ne olduğunun anlaşılamaması durumunda soruya cevap verilmeyecektir.
Cevap verilen soruların cevaplama tarihinden sonra konuyla ilgili mevzuat değişikli olabileceğinden sorulara verilen cevapların, cevaplanma tarihi dikkate alınmalıdır.
İşletme hakkı devrinde belediye payını neye göre belirlemeliyiz?
3 yıl önce 3.484 görüntülenme Belediye Şirketleri ve İştirakler Cevaplandı
Soru
Hocam merhaba. Katı atık depolama sahamızda oluşan depo gazından elektrik üretimi için işletme hakkını devrettik ve karşılığında ciro payı alıyoruz. Ancak pay oranı yıllar önce belirlenmiş, hiç güncellenmedi. Bu durum denetimde sorun olur mu?
Olur. İşletme hakkı devrinde belirlenen pay, idarenin o varlıktan elde edeceği tek gelirdir; hakkaniyete aykırı düşük kalması doğrudan gelir kaybıdır ve güncellenmemesi ayrıca sorgulanır.
Bu tür işlemlerde temel sorun, bedelin sözleşme kurulurken bir kez belirlenip yıllarca sabit kalmasıdır. Oysa enerji satış fiyatları, atık miktarı ve tesis kapasitesi zaman içinde değişir; pay oranı sabit kaldığında idarenin payı reel olarak erir.
Sayıştay'ın 2023 yılı denetim raporlarından birinde bu durum somut olarak incelenmiştir. İdare mülkiyetindeki katı atık düzenli depolama alanlarında depolama sonrası açığa çıkan depo gazının (LFG) toplanması, enerjiye dönüştürülerek işletilmesi ve çevreye zararlı etkisinin bertaraf edilmesi işleri, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 51/g maddesi kapsamında pazarlık usulüyle idarenin iştiraki olan bir şirkete ihale edilmiştir. Başka bir tesiste ise depo gazının toplanması ve toplanan gazdan elektrik enerjisi elde edilmesi için kurulacak tesislerin inşa ettirilmesi, işletme yaptırılması ve işletme süresince pay alınması öngörülmüştür.
Denetimde, bu işlerde idarenin ciro paylarının düşük kaldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak raporda; idare ciro paylarının hakkaniyetle bağdaşmayacak şekilde idare aleyhine çok düşük belirlendiği, idarenin yüklenici firmayla gerekli görüşmeleri yaparak ciro paylarını daha makul seviyelere yükseltmesinin idare gelirlerinin artırılması açısından yerinde olacağı değerlendirilmiştir.
Bundan çıkan uygulama önerisi: işletme hakkı devri sözleşmelerine pay oranının belirli dönemlerde gözden geçirileceğine dair bir revizyon maddesi koyun; payı sabit tutar yerine ciro veya üretim miktarı üzerinden oransal belirleyin. Mevcut sözleşmelerde ise gerçekleşen ciro ile ödenen payı karşılaştıran bir tablo hazırlayıp yükleniciyle görüşme talebinde bulunun. Bu görüşme kayıtları, denetimde idarenin menfaatini koruma yönünde adım attığının kanıtıdır.
Bu sorunun cevabı üyelerimize özeldir
Uzmanlarımızın verdiği cevabın tamamını görüntülemek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üyelik ücretsizdir.