Sorulan sorular ve cevaplardan gerekli görülenler sitemizde yayınlanmaktadır.
Soru Cevap Platformundaki Cevapları Sadece Üye Olan Abonelerimizin Görmesine İzin Verilmektedir.
Soru-Cevap Platformunda yer alan sorular ve cevapları herhangi bir şekilde kopyalanamaz, kaynak belirtmek kaydıyla başka yerlerde yayınlanabilir. Alıntı yapılması durumunda durumu mail olarak tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.
Soru gönderme platformu üzerinden gönderilen gerçeği yansıtmayan üyelikler yapılması yasaktır. Gerekli görülmesi durumunda teyit edilebilecektir. Gerçek dışı yapılan üyeliklerin tespit edilmesi durumunda üyelikleri sistemden silinecektir. Bu durumlardan dolayı Derneğimiz sorumlu değildir.
Derneğimiz bir şikayet mercii olmadığı için kurumları şikayet içerikli sorular cevaplandırılmamaktadır.
Soru cevap platformunda sorulara verilen cevaplar ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda ilgili soruyu cevaplandıranın görüşü ve kanaatini içermekte olup, resmi bir niteliği bulunmamaktadır. Bu anlamda Derneğimizin yasal olarak sorumluluğu bulunmadığını bilmenizi ve bu çerçeve de sorularınızın gönderilmesi gerekmektedir.
Soru Cevap Platformu tamamen ücretsizdir. Bu çerçevede Derneğimiz uzmanların soruyu cevaplama ya da soruya hemen cevap verme garantisi içermemektedir. Derneğimiz uzmanlarının müsaitliği doğrultusunda sorulan soruların tamamı cevaplandırılacaktır.
Derneğimiz uzmanlık alanları dışından gelen sorulara cevap verilmeyecektir. Derneğimiz uzmanları alanları web sitemizde yayınlanan eğitim konularından ibarettir.
Soru Cevap Platformumuzdan gönderilen tüm soruların doğru anlaşılabilmesi için yazım kurallarını uyulmalı, anlatım bozukluğu içerek şekilde sorulmamalıdır. Sorunun tam olarak ne olduğunun anlaşılamaması durumunda soruya cevap verilmeyecektir.
Cevap verilen soruların cevaplama tarihinden sonra konuyla ilgili mevzuat değişikli olabileceğinden sorulara verilen cevapların, cevaplanma tarihi dikkate alınmalıdır.
Seralardan çevre temizlik vergisi alınır mı?
2 yıl önce 2.557 görüntülenme Vergi, Harç ve Belediye Gelirleri Cevaplandı
Soru
Hocam merhaba. İlçemizde yoğun seracılık var; ama çevre temizlik vergisini yalnızca konut ve klasik dükkan-işyerlerinden alıyoruz, seraları 'tarımsal alan, bina değil' diye hiç vergilendirmedik. Denetim bunu sorun eder mi?
Eder, 2024 denetiminde seracılığıyla bilinen bir ilçe belediyesine yazılan bulgu birebir budur: seracılık faaliyetinde bulunan iş yerleri için çevre temizlik vergisi tahakkuk ettirilmemesi. Raporun kurduğu hukuki köprü, sizin 'tarımsal alan' itirazınızı da cevaplar.
Köprünün iki ayağı: (1) 2464 mükerrer m.44: belediye sınırları ve mücavir alan içinde, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, İŞ YERİ ve diğer şekillerde kullanılan binalar vergiye tabidir; işyerleri tarifedeki derecelere göre vergilendirilir (büyükşehirde %25 artırımlı), vergi her yıl Ocak ayında yıllık tutarıyla tahakkuk etmiş sayılır ve emlak vergisi taksit sürelerinde ödenir; tutarlar yeniden değerlemeyle güncellenir. (2) 'Sera işyeri midir' sorusunun cevabı VUK m.156'dadır: işyeri tanımı ticari-sınai-ZİRAİ-mesleki faaliyete tahsis edilen yerleri sayarken 'tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri' gibi zirai mekanları açıkça içerir. Rapor bu iki hükmü birleştirir: sera, zirai faaliyet gösteren bir iş yeridir; iş yerlerinden alınan ÇTV seralardan da alınır.
İnce ayar, neyi vergilendirdiğinize dikkat: Verginin gerekçesi çevre temizlik hizmetinden yararlanmadır; tartışma çıktığında güçlü olduğunuz zemin budur, seralar atık üretir (bitki artıkları, ambalaj, örtü malzemesi) ve belediye toplama hizmetinin muhatabıdır. Tarifedeki derece intibakını da özenli yapın: mükerrer 44 tarifesi işyerlerini gruplara-derecelere ayırır; seranın büyüklüğü/niteliğine göre intibak, itiraz halinde savunmanızın matematiğidir. (Su abonesi olan işyerlerinde ÇTV'nin su tüketimiyle bağlantılı tahsil edildiği konut rejimiyle karıştırmayın; işyeri ÇTV'si maktu tarife rejimidir.)
Yapılacaklar: (1) Envanter: ziraat odası/il tarım müdürlüğü kayıtları, ruhsat-emlak kayıtlarınız ve saha tespitiyle faal sera listesini çıkarın (işleteni, alanı, adresi). (2) Mükellefiyet tesis edip tarife derecesine intibak ettirin; Ocak tahakkuku düzenine bağlayın. (3) Geçmiş dönem için zamanaşımı içindeki yılların tahakkukunu VUK düzeninde değerlendirin. (4) Bildirim yükümlülüğünü hatırlatın: mükerrer 44, kullanım değişikliklerinin bildirimini öngörür, sera işletmecilerine tek sayfalık bilgilendirme, itiraz ve ceza tartışmalarını azaltır. (5) Tahsilatı emlak taksit dönemleriyle senkronlayın; emlak vergisi öderken ÇTV'si sorulmayan mükellef, sistemin görünmez deliğidir.
Uygulama önerisi: ÇTV taramalarında 'bina' kavramını zihinsel olarak 'çatısı olan dükkan'dan ibaret tutmayın; VUK m.156 listesi (çiftlik, hayvancılık tesisi, taş ocağı, şantiye, depo...) sizin potansiyel mükellef haritanızdır. Yılda bir kez bu listeyle kendi tahakkuk kütüğünüzü karşılaştırın, bu bulgu, karşılaştırmayı sizden önce denetçinin yapmasının sonucudur.
Bu sorunun cevabı üyelerimize özeldir
Uzmanlarımızın verdiği cevabın tamamını görüntülemek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üyelik ücretsizdir.