Sorulan sorular ve cevaplardan gerekli görülenler sitemizde yayınlanmaktadır.
Soru Cevap Platformundaki Cevapları Sadece Üye Olan Abonelerimizin Görmesine İzin Verilmektedir.
Soru-Cevap Platformunda yer alan sorular ve cevapları herhangi bir şekilde kopyalanamaz, kaynak belirtmek kaydıyla başka yerlerde yayınlanabilir. Alıntı yapılması durumunda durumu mail olarak tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.
Soru gönderme platformu üzerinden gönderilen gerçeği yansıtmayan üyelikler yapılması yasaktır. Gerekli görülmesi durumunda teyit edilebilecektir. Gerçek dışı yapılan üyeliklerin tespit edilmesi durumunda üyelikleri sistemden silinecektir. Bu durumlardan dolayı Derneğimiz sorumlu değildir.
Derneğimiz bir şikayet mercii olmadığı için kurumları şikayet içerikli sorular cevaplandırılmamaktadır.
Soru cevap platformunda sorulara verilen cevaplar ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda ilgili soruyu cevaplandıranın görüşü ve kanaatini içermekte olup, resmi bir niteliği bulunmamaktadır. Bu anlamda Derneğimizin yasal olarak sorumluluğu bulunmadığını bilmenizi ve bu çerçeve de sorularınızın gönderilmesi gerekmektedir.
Soru Cevap Platformu tamamen ücretsizdir. Bu çerçevede Derneğimiz uzmanların soruyu cevaplama ya da soruya hemen cevap verme garantisi içermemektedir. Derneğimiz uzmanlarının müsaitliği doğrultusunda sorulan soruların tamamı cevaplandırılacaktır.
Derneğimiz uzmanlık alanları dışından gelen sorulara cevap verilmeyecektir. Derneğimiz uzmanları alanları web sitemizde yayınlanan eğitim konularından ibarettir.
Soru Cevap Platformumuzdan gönderilen tüm soruların doğru anlaşılabilmesi için yazım kurallarını uyulmalı, anlatım bozukluğu içerek şekilde sorulmamalıdır. Sorunun tam olarak ne olduğunun anlaşılamaması durumunda soruya cevap verilmeyecektir.
Cevap verilen soruların cevaplama tarihinden sonra konuyla ilgili mevzuat değişikli olabileceğinden sorulara verilen cevapların, cevaplanma tarihi dikkate alınmalıdır.
Kesinleşen ihale kararı gerekçesiz bildirilirse ne olur?
3 ay önce 986 görüntülenme İhale Mevzuatı Cevaplandı
Soru
Hocam merhaba. Kesinleşen ihale kararı yazılarımızda genelde 'teklifiniz uygun görülmemiştir' diyoruz; bir istekli 'sebep yazmıyor, savunma hakkım engellendi' diye itiraz etti. Haklı mı? Bir de eşit muamele incelemesi tam olarak neyi kapsıyor?
İstekli haklı, ve bu, değerlendirme alanının en yüksek kabul oranlı iddialarından biridir (%29).
1) Gerekçeli bildirim zorunluluğu (Kanun m.41). Kesinleşen ihale kararı bütün isteklilere bildirilir ve teklifi değerlendirmeye alınmayan veya uygun görülmeyen isteklilere, tekliflerinin hangi sebeple uygun görülmediği de bildirimde yazılır. "Uygun görülmemiştir" tek cümlesi bu şartı karşılamaz: gerekçesiz bildirim, isteklinin neye itiraz edeceğini bilmesini engellediğinden savunma hakkını zedeler (2026/UH.I-1543, 2026/UH.I-1183, 2026/UD.I-1056 sayılı kararlar). Sonuç tipik olarak, gerekçeli bildirimin yeniden yapılması ve şikayet süresinin bu yeni bildirimle işlemesi yönünde düzeltici işlemdir. Bildirim EKAP üzerinden yapılır ve EKAP kaydı, şikayet süresinin başlangıcıdır (Kanun m.65; bildirim hiç yapılmamışsa süre, öğrenme tarihinden işler).
2) Onay katmanı (Kanun m.40). Hatırlatma: ihale yetkilisi, komisyon kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirterek iptal eder, yetkilinin iptal yetkisi gerekçe şartına bağlıdır; gerekçesiz iptal hukuka aykırıdır (2022/UY.I-1679, 2026/UH.I-403). Yani gerekçe disiplini iki katmanda da geçerlidir: komisyon kararında ve yetkili işlemlerinde.
3) Eşit muamele incelemesinin kapsamı (Kanun m.56; İYBHY m.18). İki kural birlikte okunur: (a) Bir istekliye uygulanan ölçüt, aynı durumdaki bütün isteklilere aynı biçimde uygulanmalıdır, birine tanınan tamamlatma/açıklama/teyit imkanının diğerine tanınmaması ihlaldir; Kurul, itirazen şikayeti eşit muamele yönünden de incelemekle yükümlüdür ve bu, başvurucunun lehine olduğu kadar aleyhine de sonuç doğurabilir, rakipte ileri sürdüğünüz eksikliğin kendi teklifinizde de bulunmadığından emin olun (2026/UH.I-1129, 2026/UH.I-1130, 2026/UH.I-1511). (b) Ama kapsam sınırlıdır: eşit muamele incelemesi itiraz edilen işlemler bakımından yapılır; ihale sürecinin tamamına yönelik genel denetim değildir ve dilekçede olmayan konuyu gündeme getirmez (2020/UH.I-1001, 2022/UY.II-189).
Uygulama önerisi: bildirim şablonunuzu değiştirin, her elenen istekli için bir satır: eksiklik + dayanak doküman/mevzuat hükmü (komisyon kararındaki gerekçenin özeti yeterlidir; yaklaşık maliyet gibi gizli veriler hariç). Bu tek değişiklik, hem %29'luk iddia kapısını kapatır hem şikayet sürecini öne çeker, istekli neye itiraz edeceğini bilerek gelir, süreç tek turda biter.
Bu sorunun cevabı üyelerimize özeldir
Uzmanlarımızın verdiği cevabın tamamını görüntülemek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üyelik ücretsizdir.