Sorulan sorular ve cevaplardan gerekli görülenler sitemizde yayınlanmaktadır.
Soru Cevap Platformundaki Cevapları Sadece Üye Olan Abonelerimizin Görmesine İzin Verilmektedir.
Soru-Cevap Platformunda yer alan sorular ve cevapları herhangi bir şekilde kopyalanamaz, kaynak belirtmek kaydıyla başka yerlerde yayınlanabilir. Alıntı yapılması durumunda durumu mail olarak tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.
Soru gönderme platformu üzerinden gönderilen gerçeği yansıtmayan üyelikler yapılması yasaktır. Gerekli görülmesi durumunda teyit edilebilecektir. Gerçek dışı yapılan üyeliklerin tespit edilmesi durumunda üyelikleri sistemden silinecektir. Bu durumlardan dolayı Derneğimiz sorumlu değildir.
Derneğimiz bir şikayet mercii olmadığı için kurumları şikayet içerikli sorular cevaplandırılmamaktadır.
Soru cevap platformunda sorulara verilen cevaplar ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda ilgili soruyu cevaplandıranın görüşü ve kanaatini içermekte olup, resmi bir niteliği bulunmamaktadır. Bu anlamda Derneğimizin yasal olarak sorumluluğu bulunmadığını bilmenizi ve bu çerçeve de sorularınızın gönderilmesi gerekmektedir.
Soru Cevap Platformu tamamen ücretsizdir. Bu çerçevede Derneğimiz uzmanların soruyu cevaplama ya da soruya hemen cevap verme garantisi içermemektedir. Derneğimiz uzmanlarının müsaitliği doğrultusunda sorulan soruların tamamı cevaplandırılacaktır.
Derneğimiz uzmanlık alanları dışından gelen sorulara cevap verilmeyecektir. Derneğimiz uzmanları alanları web sitemizde yayınlanan eğitim konularından ibarettir.
Soru Cevap Platformumuzdan gönderilen tüm soruların doğru anlaşılabilmesi için yazım kurallarını uyulmalı, anlatım bozukluğu içerek şekilde sorulmamalıdır. Sorunun tam olarak ne olduğunun anlaşılamaması durumunda soruya cevap verilmeyecektir.
Cevap verilen soruların cevaplama tarihinden sonra konuyla ilgili mevzuat değişikli olabileceğinden sorulara verilen cevapların, cevaplanma tarihi dikkate alınmalıdır.
Numune "uygun değildir" denilerek teklif elenebilir mi?
2 yıl önce 2.559 görüntülenme İhale Mevzuatı Cevaplandı
Soru
Üstadım kolay gelsin. Mal alımımızda komisyon numuneleri inceledi ve iki isteklinin numunesi için tutanağa sadece 'teknik şartnameye uygun bulunmamıştır' yazdı. Bir isteklinin de kataloğunda şartnamedeki bir özellik hiç geçmiyor diye eleme önerisi var. Bu işlemler sağlam mı?
İkisi de zayıf, ve ikisi de bu alanın en sık dönen işlem tipleridir.
1) Gerekçesiz numune reddi (MAİUY m.14, m.43; Kanun m.36-37). Numune ve demonstrasyon değerlendirmesi ihale komisyonunca ve tutanağa bağlanarak yapılır; tutanakta hangi özelliğin, hangi gerekçeyle uygun bulunmadığı somut olarak gösterilmelidir. "Teknik şartnameye uygun bulunmamıştır" cümlesi denetlenebilir bir gerekçe değildir ve gerekçesiz ret, düzeltici işlem sonucunu doğuran en tipik hatadır (2024/UM.I-388, 2025/UM.II-521, 2023/UH.I-273, 2020/UM.I-869 sayılı kararlar). Doğru tutanak kalıbı şudur: şartname maddesi → aranan özellik → numunede tespit edilen durum → sonuç. Bu üçlü kurulmadan yazılan retler, itirazen şikayette değerlendirmenin yenilenmesiyle sonuçlanıyor.
2) Katalog çıkarımı (MAİUY m.14; Kanun m.36). Ürünün şartnameye uygunluğu, dokümanda öngörülmüşse, katalog, teknik doküman ve kullanım kılavuzu üzerinden denetlenebilir; belgelerin teklif edilen ürüne ait olması gerekir. Ama iki sınır vardır: (a) katalogdaki bilgi ile şartname arasındaki her fark eleme sebebi değildir, farkın işlevsel bir eksikliğe karşılık gelmesi aranır; (b) en kritik olanı: katalogda yer almayan bir özellik, üründe bulunmadığı anlamına gelmez, bu, uygulamada en sık yapılan çıkarım hatasıdır (2023/UH.I-1001, 2025/UH.I-2098, 2019/UM.II-396). Kataloglar pazarlama belgeleridir; her teknik parametreyi listelemez. Özelliğin varlığından şüphedeyseniz doğru yol eleme değil; istekliden teklifte değişiklik yapılmamak kaydıyla açıklama/teknik doküman istemek ya da dokümanda öngörülmüşse numune/demonstrasyonla doğrulamaktır.
Uygulama önerisi: numune değerlendirmesi için şartname maddelerinden türetilmiş bir kontrol formu hazırlayın, her satırda madde no, aranan değer, ölçülen/gözlenen değer, uygun/değil işareti; formu tutanağın eki yapın ve rette yalnızca "değil" işaretli satırları gerekçe gösterin. Katalog denetiminde "katalogda yazmıyor" cümlesini ret gerekçesi yapmayın; "katalogda aksi yazıyor" ile "katalogda yer almıyor" arasındaki farkı tutanakta gözetin. İstekli tarafındaysanız kataloğunuzda görünmeyen şartname özellikleri için teklifinize üretici teknik beyanı/veri sayfası ekleyin; bu, çıkarım hatasına karşı en ucuz sigortadır.
Bu sorunun cevabı üyelerimize özeldir
Uzmanlarımızın verdiği cevabın tamamını görüntülemek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üyelik ücretsizdir.