Birleşme nedeniyle sona eren ortak, ortaklık listesinde görünmezse ne olur?
2 ay önce 2.445 görüntülenme İhale Mevzuatı Cevaplandı
Soru
Merhaba hocam. İsteklinin sunduğu eski yönetim kurulu kararında görünen bir ortak, EKAP sorgusunda ortaklar arasında çıkmadı. Bu nedenle teklifini eledik. Doğru mu yaptık?
Doğru olmamış. Ortak şirket birleşme sonucu infisah etmişse (sona ermişse), EKAP sorgusunda ortaklar arasında görünmemesi doğaldır. Bu durumda bakılması gereken, payın kime geçtiği ve EKAP'taki ortaklık oranlarının sicil kayıtlarıyla uyumlu olup olmadığıdır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun birleşmeye ilişkin hükümleri uyarınca; birleşme sonucunda devrolunan şirket infisah eder (sona erer), malvarlığı ve payları devralan şirkete geçer, birleşme ticaret siciline tescil ile geçerlilik kazanır ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan olunur. Dolayısıyla, birleşme öncesine ait bir yönetim kurulu kararında görünen bir ortak, birleşme sonrasında artık ortak sıfatını taşımaz; bu bir eksiklik değil, hukuki bir sonuçtur.
Değerlendirmede yapılması gereken; eski belge ile güncel kayıt arasındaki farkın nedenini araştırmak ve payın izini sürmektir. Pay, devralan şirkete geçmişse ve EKAP'taki ortaklık oranları bu durumla uyumluysa, ortada bir aykırılık yoktur.
Kamu İhale Kurulunun 12.06.2026 tarihli, 2026/UM.I-1555 sayılı kararında; terfi merkezleri için pompa temini mal alım işi ihalesinde bu konu incelenmiştir. Kurul; birleşmenin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan olunacağı ve ticaret siciline tescil ile geçerlilik kazanacağını; EKAP üzerinden yapılan sorgu neticesinde terkin edilen şirketin ortaklar arasında görülmediğini, terkin edilen şirketin payının ise isteklinin ortaklarından bir başka şirkete geçtiğinin görüldüğünü ve bu yönüyle EKAP sorgusu ile EKAP'taki ortaklık oranlarına ilişkin bilgilerin uyumlu olduğunu tespit etmiştir. Bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde; idarenin, eski tarihli yönetim kurulu kararında ortaklar arasında görünen ancak birleşme sonucu infisah eden şirketin EKAP sorgulamasında ortaklar arasında görülmediği gerekçesiyle teklifi değerlendirme dışı bırakmasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Uygulama önerisi: ortaklık yapısı incelemesinde tarih çizgisi kurun: sunulan belgenin tarihi, birleşme/pay devri tarihleri, EKAP sorgu tarihi. Farklılık gördüğünüzde Ticaret Sicili Gazetesi kayıtlarını ve MERSİS sorgusunu kullanarak nedenini araştırın; şirket birleşmesi, tür değişikliği, pay devri veya unvan değişikliği en sık karşılaşılan sebeplerdir. EKAP'taki ortaklık bilgilerinin güncel sicil kaydıyla uyumlu olup olmadığını kontrol edin; uyumluysa eleme gerekçeniz kalmaz. Eski tarihli bir belgeyi tek başına eleme dayanağı yapmayın; belge, düzenlendiği tarihteki durumu gösterir. Kararınızda, araştırma sonucunda ulaştığınız kayıtları (gazete tarih/sayı, tescil tarihi) gösterin.
Bu sorunun cevabı üyelerimize özeldir
Uzmanlarımızın verdiği cevabın tamamını görüntülemek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üyelik ücretsizdir.