Sorulan sorular ve cevaplardan gerekli görülenler sitemizde yayınlanmaktadır.
Soru Cevap Platformundaki Cevapları Sadece Üye Olan Abonelerimizin Görmesine İzin Verilmektedir.
Soru-Cevap Platformunda yer alan sorular ve cevapları herhangi bir şekilde kopyalanamaz, kaynak belirtmek kaydıyla başka yerlerde yayınlanabilir. Alıntı yapılması durumunda durumu mail olarak tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.
Soru gönderme platformu üzerinden gönderilen gerçeği yansıtmayan üyelikler yapılması yasaktır. Gerekli görülmesi durumunda teyit edilebilecektir. Gerçek dışı yapılan üyeliklerin tespit edilmesi durumunda üyelikleri sistemden silinecektir. Bu durumlardan dolayı Derneğimiz sorumlu değildir.
Derneğimiz bir şikayet mercii olmadığı için kurumları şikayet içerikli sorular cevaplandırılmamaktadır.
Soru cevap platformunda sorulara verilen cevaplar ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda ilgili soruyu cevaplandıranın görüşü ve kanaatini içermekte olup, resmi bir niteliği bulunmamaktadır. Bu anlamda Derneğimizin yasal olarak sorumluluğu bulunmadığını bilmenizi ve bu çerçeve de sorularınızın gönderilmesi gerekmektedir.
Soru Cevap Platformu tamamen ücretsizdir. Bu çerçevede Derneğimiz uzmanların soruyu cevaplama ya da soruya hemen cevap verme garantisi içermemektedir. Derneğimiz uzmanlarının müsaitliği doğrultusunda sorulan soruların tamamı cevaplandırılacaktır.
Derneğimiz uzmanlık alanları dışından gelen sorulara cevap verilmeyecektir. Derneğimiz uzmanları alanları web sitemizde yayınlanan eğitim konularından ibarettir.
Soru Cevap Platformumuzdan gönderilen tüm soruların doğru anlaşılabilmesi için yazım kurallarını uyulmalı, anlatım bozukluğu içerek şekilde sorulmamalıdır. Sorunun tam olarak ne olduğunun anlaşılamaması durumunda soruya cevap verilmeyecektir.
Cevap verilen soruların cevaplama tarihinden sonra konuyla ilgili mevzuat değişikli olabileceğinden sorulara verilen cevapların, cevaplanma tarihi dikkate alınmalıdır.
İmalatçı belgesi ile yetkili satıcı belgesi birlikte istenebilir mi?
3 ay önce 2.467 görüntülenme İhale Mevzuatı Cevaplandı
Soru
Hocam merhaba. Mal alımı ihalemizin idari şartnamesinde "imalatçı belgesi, yetkili satıcı belgesi" birlikte sayılmış. İmalatçı olan istekli yetkili satıcı belgesi sunmadı diye teklifini eledik. Doğru mu yaptık?
Doğru olmamış. Bir istekli aynı ürünün hem imalatçısı hem yetkili satıcısı olamaz; dolayısıyla bu belgeler aynı anda istenemez. İstekli imalatçı ise kendi adına düzenlenmiş kapasite raporunu, yetkili satıcı veya yetkili temsilci ise satıcısı/temsilcisi olduğu imalatçının kapasite raporunu sunar.
Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin, teklif edilen malın idarece istenen şartlara uygunluğunu ve isteklinin imalatçı/yetkili satıcı olduğunu tevsik eden belgelere ilişkin hükümlerinde; isteklinin imalatçı olması halinde kendi adına veya unvanına düzenlenmiş sanayi sicil belgesi, kapasite raporu, imalat yeterlik belgesi, yerli malı belgesi veya teknolojik ürün deneyim belgesi gibi belgelerden birini sunabileceği; yetkili satıcı veya yetkili temsilci olması halinde ise yetkili satıcılık/temsilcilik belgesi ile birlikte, temsil ettiği imalatçıya ait belgeleri sunabileceği düzenlenmiştir.
Bu düzenleme alternatiflidir: istekli, hangi sıfatla katılıyorsa ona uygun belgeyi sunar. İdari Şartnamede belgelerin "veya" bağlacıyla mı yoksa "ve" bağlacıyla mı sayıldığı önemlidir; ancak nitelikleri gereği birbirini dışlayan iki belgenin birlikte aranması, hangi ifade kullanılırsa kullanılsın mümkün değildir.
Kamu İhale Kurulunun 20.05.2026 tarihli, 2026/UM.I-1409 sayılı kararında; plentmiks temel malzemesi, kırmataş mıcır ve mıcır tozu alımı ihalesinde bu konu incelenmiştir. Kurul; başvuru sahibinin ticaret ve sanayi odaları tarafından kendi adına düzenlenen kapasite raporlarını ve kendi adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca düzenlenen iki adet sanayi sicil belgesini sunduğunu tespit etmiştir. Kurul; aday veya isteklinin imalatçı olması halinde kendi adına veya unvanına düzenlenen kapasite raporunu, yetkili satıcı veya yetkili temsilci olması halinde ise satıcısı/temsilcisi olduğu imalatçının kapasite raporunu sunabileceğini; dolayısıyla aynı ürünün hem imalatçısı hem de yetkili satıcısı olunamayacağını ve bu belgelerin aynı anda istenemeyeceğini belirterek; teklifin, İdari Şartnamedeki belgelerin sunulmadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılmasının uygun olmadığı sonucuna varmıştır.
Uygulama önerisi: İdari Şartnamenin ilgili maddesini yazarken, belgeleri isteklinin sıfatına göre gruplandırın: "İstekli imalatçı ise …belgelerinden birini; yetkili satıcı/temsilci ise …belgelerini sunar." Belgeleri tek bir listede virgülle sıralamak, hangi belgelerin birlikte aranacağı konusunda tartışma yaratır. Değerlendirmede önce isteklinin hangi sıfatla katıldığını belirleyin, sonra o sıfata karşılık gelen belgeleri arayın. Sanayi sicil belgesi ve kapasite raporunun kendi adına düzenlenmiş olması, isteklinin imalatçı sıfatını ortaya koyar; ayrıca yetkili satıcılık belgesi istemek anlamsızdır. Belgelerin geçerlilik sürelerini ve kapsadıkları ürünleri ayrıca kontrol edin. Eleme kararınızı, dokümanın hangi maddesine dayandığını göstererek yazın; dayanağınız kendi içinde çelişkiliyse karar ayakta durmaz.
Bu sorunun cevabı üyelerimize özeldir
Uzmanlarımızın verdiği cevabın tamamını görüntülemek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üyelik ücretsizdir.