Sorulan sorular ve cevaplardan gerekli görülenler sitemizde yayınlanmaktadır.
Soru Cevap Platformundaki Cevapları Sadece Üye Olan Abonelerimizin Görmesine İzin Verilmektedir.
Soru-Cevap Platformunda yer alan sorular ve cevapları herhangi bir şekilde kopyalanamaz, kaynak belirtmek kaydıyla başka yerlerde yayınlanabilir. Alıntı yapılması durumunda durumu mail olarak tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.
Soru gönderme platformu üzerinden gönderilen gerçeği yansıtmayan üyelikler yapılması yasaktır. Gerekli görülmesi durumunda teyit edilebilecektir. Gerçek dışı yapılan üyeliklerin tespit edilmesi durumunda üyelikleri sistemden silinecektir. Bu durumlardan dolayı Derneğimiz sorumlu değildir.
Derneğimiz bir şikayet mercii olmadığı için kurumları şikayet içerikli sorular cevaplandırılmamaktadır.
Soru cevap platformunda sorulara verilen cevaplar ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda ilgili soruyu cevaplandıranın görüşü ve kanaatini içermekte olup, resmi bir niteliği bulunmamaktadır. Bu anlamda Derneğimizin yasal olarak sorumluluğu bulunmadığını bilmenizi ve bu çerçeve de sorularınızın gönderilmesi gerekmektedir.
Soru Cevap Platformu tamamen ücretsizdir. Bu çerçevede Derneğimiz uzmanların soruyu cevaplama ya da soruya hemen cevap verme garantisi içermemektedir. Derneğimiz uzmanlarının müsaitliği doğrultusunda sorulan soruların tamamı cevaplandırılacaktır.
Derneğimiz uzmanlık alanları dışından gelen sorulara cevap verilmeyecektir. Derneğimiz uzmanları alanları web sitemizde yayınlanan eğitim konularından ibarettir.
Soru Cevap Platformumuzdan gönderilen tüm soruların doğru anlaşılabilmesi için yazım kurallarını uyulmalı, anlatım bozukluğu içerek şekilde sorulmamalıdır. Sorunun tam olarak ne olduğunun anlaşılamaması durumunda soruya cevap verilmeyecektir.
Cevap verilen soruların cevaplama tarihinden sonra konuyla ilgili mevzuat değişikli olabileceğinden sorulara verilen cevapların, cevaplanma tarihi dikkate alınmalıdır.
Teklif açılış tutanağını ertesi gün düzenlersek ne olur?
6 ay önce 1.586 görüntülenme İhale Mevzuatı Cevaplandı
Soru
Hocam merhaba. İhale günü yoğunluk nedeniyle "Tekliflerin Açılmasına İlişkin Tutanağı" ertesi gün düzenleyip gönderdik. Bu bir usul hatası mı, yoksa ihaleyi etkiler mi?
Bu bir usul aykırılığıdır ve ihalenin iptaline kadar gidebilir. Elektronik ihalelerde ilk oturuma ilişkin tutanakların aynı gün içinde düzenlenip ilgililere tebliğ edilmesi gerekir; aksi halde hem başvuru süreleri sağlıklı işletilemez hem de sürecin şeffaf, güvenilir ve mevzuata uygun yürütülmesi zedelenir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 5'inci maddesindeki saydamlık ve güvenirlik ilkeleri ile Kamu Alımlarının Elektronik Ortamda Yapılmasına İlişkin Uygulama Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde; elektronik ortamda yapılan ihalelerde tekliflerin açılmasıyla birlikte ilk oturumda açıklanacak teklif fiyatları ile yaklaşık maliyetin ve ihale komisyonunca ilk oturumda yapılan değerlendirmelerin tutanağa bağlanması, bu tutanakların aynı gün içinde düzenlenerek ilgililere tebliğ edilmesi gerekir. Bu düzenlemenin amacı, başvuru sürelerinin açık, öngörülebilir ve denetlenebilir biçimde başlatılmasıdır; ayrıca ilk oturumun kapatılmasıyla açıklanan teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet, saydamlık ilkesini temin eder.
Kamu İhale Kurulunun 04.02.2026 tarihli, 2026/UH.II-427 sayılı kararında; bir belediyenin öğrencilere kumanya beslenme yardımı dağıtımı hizmeti ihalesinde bu konu incelenmiştir. Kurul; yukarıdaki amacı ayrıntılı biçimde ortaya koyduktan sonra, somut olayda "Tekliflerin Açılmasına İlişkin Tutanağın ihale tarihinden sonraki bir günde düzenlenmesi" şeklinde ortaya çıkan usule aykırılığın; hem başvuru sürelerinin sağlıklı şekilde işletilmesini engellediğini, hem de ihale sürecinin şeffaf, güvenilir ve mevzuata uygun şekilde yürütülmesini zedelediğini tespit ederek, ihalenin iptal edilmesi gerektiği sonucuna varmıştır.
Uygulama önerisi: ihale günü için komisyona tutanak kontrol listesi hazırlayın: hangi tutanaklar düzenlenecek, kim imzalayacak, EKAP'a ne zaman yüklenecek, isteklilere ne zaman bildirilecek. İlk oturumu, tutanakları aynı gün tamamlayacak biçimde planlayın; aynı güne çok sayıda ihale koymayın. Tutanağın EKAP'a yüklenme ve gönderilme tarih-saatini çıktı alarak dosyaya koyun, başvuru sürelerinin başlangıcı bu tarihtir ve ileride hem sizin hem isteklilerin dayanağı olur. Komisyon üyelerinin ihale günü hazır bulunmasını sağlayın; imza toplamak için ertesi güne kalmak en sık görülen gecikme sebebidir. Teknik bir aksaklık (sistem kesintisi vb.) nedeniyle gecikme yaşanırsa durumu tutanakla belgeleyin; gerekçesiz bir gecikme, iptal riskini doğrudan doğurur.
Bu sorunun cevabı üyelerimize özeldir
Uzmanlarımızın verdiği cevabın tamamını görüntülemek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üyelik ücretsizdir.