Sorulan sorular ve cevaplardan gerekli görülenler sitemizde yayınlanmaktadır.
Soru Cevap Platformundaki Cevapları Sadece Üye Olan Abonelerimizin Görmesine İzin Verilmektedir.
Soru-Cevap Platformunda yer alan sorular ve cevapları herhangi bir şekilde kopyalanamaz, kaynak belirtmek kaydıyla başka yerlerde yayınlanabilir. Alıntı yapılması durumunda durumu mail olarak tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.
Soru gönderme platformu üzerinden gönderilen gerçeği yansıtmayan üyelikler yapılması yasaktır. Gerekli görülmesi durumunda teyit edilebilecektir. Gerçek dışı yapılan üyeliklerin tespit edilmesi durumunda üyelikleri sistemden silinecektir. Bu durumlardan dolayı Derneğimiz sorumlu değildir.
Derneğimiz bir şikayet mercii olmadığı için kurumları şikayet içerikli sorular cevaplandırılmamaktadır.
Soru cevap platformunda sorulara verilen cevaplar ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda ilgili soruyu cevaplandıranın görüşü ve kanaatini içermekte olup, resmi bir niteliği bulunmamaktadır. Bu anlamda Derneğimizin yasal olarak sorumluluğu bulunmadığını bilmenizi ve bu çerçeve de sorularınızın gönderilmesi gerekmektedir.
Soru Cevap Platformu tamamen ücretsizdir. Bu çerçevede Derneğimiz uzmanların soruyu cevaplama ya da soruya hemen cevap verme garantisi içermemektedir. Derneğimiz uzmanlarının müsaitliği doğrultusunda sorulan soruların tamamı cevaplandırılacaktır.
Derneğimiz uzmanlık alanları dışından gelen sorulara cevap verilmeyecektir. Derneğimiz uzmanları alanları web sitemizde yayınlanan eğitim konularından ibarettir.
Soru Cevap Platformumuzdan gönderilen tüm soruların doğru anlaşılabilmesi için yazım kurallarını uyulmalı, anlatım bozukluğu içerek şekilde sorulmamalıdır. Sorunun tam olarak ne olduğunun anlaşılamaması durumunda soruya cevap verilmeyecektir.
Cevap verilen soruların cevaplama tarihinden sonra konuyla ilgili mevzuat değişikli olabileceğinden sorulara verilen cevapların, cevaplanma tarihi dikkate alınmalıdır.
Aralarında bağ olan isteklilerin aynı ihaleye katılması sorun mu?
2 yıl önce 5.724 görüntülenme İhale Mevzuatı Cevaplandı
Soru
Üstadım kolay gelsin. Aynı ihaleye katılan iki isteklinin aralarında yakın bağ olduğunu fark ettik. Bu tek başına eleme sebebi olur mu?
Olabilir. Aralarındaki bağın niteliği, rekabeti ve ihale kararını etkileyebilecek bir davranışın varlığı yönünde "kuvvetli karine" oluşturuyorsa, bu isteklilerin değerlendirme dışı bırakılması gerekir. Ancak bu değerlendirme, somut tespitlere dayanmalıdır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 10'uncu maddesinin dördüncü fıkrasında; ihale dışı bırakılacak durumlar sayılmıştır. Bu bentler arasında, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunduğu tespit edilenler de yer almaktadır. Kanunun yasak fiil ve davranışları düzenleyen 17'nci maddesinde de; hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, isteklileri tereddüde düşürme, katılımı engelleme, isteklilere anlaşma teklifinde bulunma veya teşvik etme ve rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunma yasaklanmıştır.
Uygulamada bu tespit doğrudan bir itiraf veya belgeyle yapılamadığından, Kurul karine yöntemine başvurmaktadır. Karine oluşturabilecek somut göstergeler tipik olarak şunlardır:
- İstekliler arasında ortaklık, yöneticilik veya yakın akrabalık bağı bulunması,
- Aynı adres, aynı telefon/faks, aynı e-posta veya aynı IP üzerinden işlem yapılması,
- Teklif dosyalarının aynı kişi tarafından hazırlandığını gösteren biçimsel benzerlikler (aynı yazım hataları, aynı şablonlar, ardışık banka dekont/teminat numaraları),
- Teklif fiyatları arasında sistematik ve açıklanamayan bir ilişki.
Kamu İhale Kurulunun 21.02.2024 tarihli, 2024/UH.I-330 sayılı kararında; incelenen ihalede tespit edilen hususların, ilgili isteklilerin ihaleye katılmalarının rekabeti ve ihale kararını etkileyebilecek davranış olduğu yönünde "kuvvetli karine" teşkil ettiği kanaatine varılmıştır. Bu itibarla Kurul; başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu ve anılan isteklilerin 4734 sayılı Kanunun 10'uncu maddesinin dördüncü fıkrasının ilgili bendi uyarınca değerlendirme dışı bırakılmaları gerektiği sonucuna varmıştır.
Uygulama önerisi: teklif zarflarını açarken, isteklilerin iletişim bilgilerini ve adreslerini karşılaştıran basit bir kontrol yapın; çakışmalar tutanağa geçirilsin. Teminat mektubu ve dekont numaralarının ardışık olup olmadığına bakın; bu, en sık rastlanan göstergedir. Ortaklık ve yönetim yapısını ticaret sicili kayıtlarından kontrol edin. Şüphe halinde, kararınızı karine oluşturan somut tespitleri sayarak gerekçelendirin; "aynı ilçede faaliyet gösteriyorlar" gibi zayıf gerekçeler itirazen şikayette bozuluyor. Tespitlerinizi ayrıca, Kanunun öngördüğü yasaklama süreci bakımından ilgili mercie bildirmeyi değerlendirin.
Bu sorunun cevabı üyelerimize özeldir
Uzmanlarımızın verdiği cevabın tamamını görüntülemek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üyelik ücretsizdir.