Sorulan sorular ve cevaplardan gerekli görülenler sitemizde yayınlanmaktadır.
Soru Cevap Platformundaki Cevapları Sadece Üye Olan Abonelerimizin Görmesine İzin Verilmektedir.
Soru-Cevap Platformunda yer alan sorular ve cevapları herhangi bir şekilde kopyalanamaz, kaynak belirtmek kaydıyla başka yerlerde yayınlanabilir. Alıntı yapılması durumunda durumu mail olarak tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.
Soru gönderme platformu üzerinden gönderilen gerçeği yansıtmayan üyelikler yapılması yasaktır. Gerekli görülmesi durumunda teyit edilebilecektir. Gerçek dışı yapılan üyeliklerin tespit edilmesi durumunda üyelikleri sistemden silinecektir. Bu durumlardan dolayı Derneğimiz sorumlu değildir.
Derneğimiz bir şikayet mercii olmadığı için kurumları şikayet içerikli sorular cevaplandırılmamaktadır.
Soru cevap platformunda sorulara verilen cevaplar ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda ilgili soruyu cevaplandıranın görüşü ve kanaatini içermekte olup, resmi bir niteliği bulunmamaktadır. Bu anlamda Derneğimizin yasal olarak sorumluluğu bulunmadığını bilmenizi ve bu çerçeve de sorularınızın gönderilmesi gerekmektedir.
Soru Cevap Platformu tamamen ücretsizdir. Bu çerçevede Derneğimiz uzmanların soruyu cevaplama ya da soruya hemen cevap verme garantisi içermemektedir. Derneğimiz uzmanlarının müsaitliği doğrultusunda sorulan soruların tamamı cevaplandırılacaktır.
Derneğimiz uzmanlık alanları dışından gelen sorulara cevap verilmeyecektir. Derneğimiz uzmanları alanları web sitemizde yayınlanan eğitim konularından ibarettir.
Soru Cevap Platformumuzdan gönderilen tüm soruların doğru anlaşılabilmesi için yazım kurallarını uyulmalı, anlatım bozukluğu içerek şekilde sorulmamalıdır. Sorunun tam olarak ne olduğunun anlaşılamaması durumunda soruya cevap verilmeyecektir.
Cevap verilen soruların cevaplama tarihinden sonra konuyla ilgili mevzuat değişikli olabileceğinden sorulara verilen cevapların, cevaplanma tarihi dikkate alınmalıdır.
Başka kuruma tahsis ettiğimiz taşınmazı kayıtlardan çıkarır mıyız?
2 yıl önce 1.996 görüntülenme Taşınır ve Taşınmaz Mal Yönetimi Cevaplandı
Soru
Üstadım kolay gelsin. Başka kamu kurumlarına tahsis ettiğimiz taşınmazları muhasebe kayıtlarımızda takip etmiyoruz ve amortisman da ayırmıyoruz. Doğru işleyiş nedir?
Tahsis, mülkiyeti devretmez. Taşınmaz sizin varlığınız olmaya devam eder; bu nedenle hem maddi duran varlık hesaplarınızda kalır hem de amortismana tabi tutulur. Yapılması gereken, taşınmazı kayıtlardan çıkarmak değil, yardımcı hesapta ayrıca izlemektir.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin Maddi Duran Varlıklar hesap grubuna ilişkin 187'nci maddesinde; "Kamu idaresinin mülkiyetinde olan taşınmazlar, bunlardan diğer kamu idarelerine tahsis edilenler ve kamu idarelerince tahsisli olarak kullanılanlar yardımcı hesaplar itibarıyla izlenir" hükmü yer almaktadır. Aynı maddede; "Taşınmazların tahsisinin kaldırılmasına karar verilmesi halinde taşınmazı tahsis eden idare ile taşınmazın tahsis edildiği idarenin muhasebe hizmetlerini yürüten muhasebe birimleri tarafından tahsise ilişkin muhasebe kayıtları kapatılır" denilmektedir.
Buna göre izlenmesi gereken üç durum vardır ve her biri ayrı yardımcı hesapta görünür:
1. Mülkiyetinizde olan ve kendi kullanımınızdaki taşınmazlar,
2. Mülkiyetinizde olup başka idareye tahsis ettiğiniz taşınmazlar,
3. Başka idareden tahsisli olarak kullandığınız taşınmazlar.
Amortisman yönünden kural nettir: taşınmaz mülkiyetinizde kaldığı sürece amortisman ayırma yükümlülüğü sizdedir. Tahsis edilmiş olması bu yükümlülüğü ortadan kaldırmaz. Kayıtlara hiç alınmamış bir taşınmaz için amortisman da ayrılamayacağından, iki hata birbirini besler ve bilanço hem varlık hem birikmiş amortisman tarafında hatalı olur.
Sayıştay'ın 2024 yılı denetim raporlarından birinde; başka kurumlara tahsis edilen taşınmazların tahsis işlemlerinin muhasebe kayıtlarında takip edilmediği görülmüştür. Sonuç bölümünde; belediyenin başka kurumlara tahsis ettiği taşınmazlara yönelik gerekli çalışmalar henüz yapılmadığı için muhasebe kayıtlarına alınamadığı ve bu nedenle amortisman ayrılmadığı, bu taşınmazların muhasebe kayıtlarına alınması gerektiği belirtilmiştir.
Uygulama önerisi: tahsis envanteri çıkarın, taşınmaz, tahsis edilen idare, tahsis kararı ve tarihi, süre, amaç ve kayıtlı değer. Bu listeyi muhasebe birimine devredin ve yardımcı hesap kayıtlarını kurdurun. Tahsis kaldırıldığında her iki idarenin kayıtlarının kapatılması gerektiğini unutmayın; tek taraflı kapatma, taşınmazın iki yerde birden görünmesine yol açar. Amortisman hesabını taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden yapın ve her yıl güncelleyin. Tahsis süresi dolanları da ayrıca izleyin: süresi dolmuş bir tahsis, hem muhasebe hem de kullanım yönünden düzeltilmesi gereken bir durumdur.
Bu sorunun cevabı üyelerimize özeldir
Uzmanlarımızın verdiği cevabın tamamını görüntülemek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üyelik ücretsizdir.