Sorulan sorular ve cevaplardan gerekli görülenler sitemizde yayınlanmaktadır.
Soru Cevap Platformundaki Cevapları Sadece Üye Olan Abonelerimizin Görmesine İzin Verilmektedir.
Soru-Cevap Platformunda yer alan sorular ve cevapları herhangi bir şekilde kopyalanamaz, kaynak belirtmek kaydıyla başka yerlerde yayınlanabilir. Alıntı yapılması durumunda durumu mail olarak tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.
Soru gönderme platformu üzerinden gönderilen gerçeği yansıtmayan üyelikler yapılması yasaktır. Gerekli görülmesi durumunda teyit edilebilecektir. Gerçek dışı yapılan üyeliklerin tespit edilmesi durumunda üyelikleri sistemden silinecektir. Bu durumlardan dolayı Derneğimiz sorumlu değildir.
Derneğimiz bir şikayet mercii olmadığı için kurumları şikayet içerikli sorular cevaplandırılmamaktadır.
Soru cevap platformunda sorulara verilen cevaplar ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda ilgili soruyu cevaplandıranın görüşü ve kanaatini içermekte olup, resmi bir niteliği bulunmamaktadır. Bu anlamda Derneğimizin yasal olarak sorumluluğu bulunmadığını bilmenizi ve bu çerçeve de sorularınızın gönderilmesi gerekmektedir.
Soru Cevap Platformu tamamen ücretsizdir. Bu çerçevede Derneğimiz uzmanların soruyu cevaplama ya da soruya hemen cevap verme garantisi içermemektedir. Derneğimiz uzmanlarının müsaitliği doğrultusunda sorulan soruların tamamı cevaplandırılacaktır.
Derneğimiz uzmanlık alanları dışından gelen sorulara cevap verilmeyecektir. Derneğimiz uzmanları alanları web sitemizde yayınlanan eğitim konularından ibarettir.
Soru Cevap Platformumuzdan gönderilen tüm soruların doğru anlaşılabilmesi için yazım kurallarını uyulmalı, anlatım bozukluğu içerek şekilde sorulmamalıdır. Sorunun tam olarak ne olduğunun anlaşılamaması durumunda soruya cevap verilmeyecektir.
Cevap verilen soruların cevaplama tarihinden sonra konuyla ilgili mevzuat değişikli olabileceğinden sorulara verilen cevapların, cevaplanma tarihi dikkate alınmalıdır.
Fidan ve süs bitkisi alımı istisna kapsamında yapılabilir mi?
2 yıl önce 9.228 görüntülenme İhale Mevzuatı Cevaplandı
Soru
Kolay gelsin hocam. Park ve bahçelerimizde kullanmak üzere fide, fidan ve süs bitkisi alımlarını 4734 sayılı Kanunun 3/a istisnası kapsamında ihalesiz yapıyoruz. Bu doğru mu?
Doğru değil. 3/a istisnası, idarenin kendi kullanımı için yaptığı alımları değil; işlemek, değerlendirmek, iyileştirmek veya satmak üzere doğrudan üreticilerden yapılan alımları kapsar.
4734 sayılı Kamu İhale Kanununun "İstisnalar" başlıklı 3'üncü maddesinin (a) bendinde; Kanun kapsamına giren kuruluşlarca, kuruluş amacı veya mevzuatı gereği işlemek, değerlendirmek, iyileştirmek veya satmak üzere doğrudan üreticilerden veya ortaklarından yapılan tarım veya hayvancılıkla ilgili ürün alımları ile ilgili mevzuatı uyarınca orman köyleri kalkındırma kooperatiflerinden ve köylülerden yapılacak hizmet alımlarının Kanundan istisna olduğu düzenlenmiştir.
Bendin iki kilit unsuru vardır:
- Amaç unsuru: Alım, ürünü işlemek, değerlendirmek, iyileştirmek veya satmak üzere yapılmalıdır. Ürünün idarenin kendi hizmetinde kullanılmak üzere alınması bu amaçlara girmez.
- Taraf unsuru: Alım doğrudan üreticilerden veya ortaklarından yapılmalıdır. Aracı, tedarikçi veya ticari işletmeden yapılan alımlar kapsam dışındadır.
Park ve bahçelerde dikilmek üzere alınan fide, fidan, çiçek ve süs bitkileri; belediyenin kendi hizmetinde kullanacağı mallardır. Aynı şekilde sosyal yardım kapsamında dağıtılmak üzere alınan hediyelik ürünler de tarım/hayvancılık ürünü olsun olmasın bu istisnaya dayandırılamaz.
Sayıştay'ın 2024 yılı denetim raporlarından birinde; bir büyükşehir belediyesinde park, bahçe, refüj ve yeşil alanlarda kullanılmak üzere fide, fidan, çiçek ve süs bitkisi gibi peyzaj ürünlerinin; ayrıca süt, fide ve gübre ürünleri ile oyuncak, bere gibi hediyelik ürünlerin 3'üncü maddenin (a) bendi kapsamında ihalesiz olarak alındığı tespit edilmiştir. Raporda, bu hususun önceki yıl denetim raporunda da yer aldığı belirtilmiştir. Sonuç olarak; 3/a kapsamında olmayan bu mal alımlarının, Kanunun rekabet ve eşit muamele ilkelerinin ihlal edilmemesi için 19'uncu maddesine göre açık ihale usulü ile temin edilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Uygulama önerisi: istisnaya dayanan her alım için onay belgesinde iki soruyu cevaplayın, "ürün ne amaçla alınıyor?" ve "kimden alınıyor?". Cevaplar bendin unsurlarını karşılamıyorsa alımı ihale usulüyle yapın. Peyzaj ürünleri gibi yıllık ve öngörülebilir ihtiyaçları yıllık açık ihaleye bağlayın; hem mevzuata uygun olur hem de birim fiyat avantajı sağlar. Bir bulgunun ikinci kez raporlanması, denetimde ayrıca ağırlaştırıcı bir husustur; tekrar eden tespitleri öncelikli olarak kapatın.
Bu sorunun cevabı üyelerimize özeldir
Uzmanlarımızın verdiği cevabın tamamını görüntülemek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üyelik ücretsizdir.