Kurumsal Kimliğinize Uygun Tasarım:
Yazılım, kurumunuzun logosu ve renk paleti ile özelleştirilebilir.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereğince idarelerde iç kontrol sisteminin kurulabilmesini temin etmek üzere hazırlanmış olan Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı kapsamında yapılması gereken iş ve işlemlerin yöneticiler tarafından izlenmesi, denetlenmesi, kontrol edilebilmesi, karar alma süreçlerine katkı sağlanması ve etkin bir raporlama yapılabilmesini sağlayacak bir yazılımdır.
Yazılım, ülkemizin Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında açılan fasıllardan biri olan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında tüm kamu idarelerinde oluşturulması zorunlu olan iç kontrol sistemine ilişkin süreçlerin bilgisayar yazılımı aracılığıyla yürütülmesini, yönetilmesini ve izlenmesini sağlıyor.
Yazılım sayesinde idarede standart dokümanlar kullanılarak uygulama birliği sağlanmakta, görevli personel iç kontrol sürecinin oluşturulması kapsamında öngörülen tarihlere göre otomasyon sistemi tarafından uyarılmakta, dolayısıyla iş ve işlemler kesintiye uğramaksızın ve gecikmeksizin yerine getirilmekte, yöneticiler de sistem tarafından bilgilendirildiği için sürecin yönetimini de kolaylaştırmaktadır. Birim yöneticileri ve üst yönetim istedikleri her an otomasyon sistemi sayesinde iç kontrole ilişkin o ana kadar neler yapılıp nelerin yapılmadığını görebilmektedirler. Ayrıca sistem denetim elemanları için de kolaylık sağlamaktadır. Denetim elemanlarınca sürece ilişkin istenilen tüm bilgiler ve belgeler anlık olarak sistem aracılığıyla verilebilmektedir.
Yazılım ile izlenmesi ve yönetilmesi sağlanacak olan ve tüm kamu idarelerinde 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile oluşturulması zorunlu kılınan iç kontrol süreci; Kontrol Ortamı, Risk Değerlendirme, Kontrol Faaliyetleri, Bilgi ve İletişim ile İzleme olmak üzere 5 ana bileşenden oluşmaktadır. Yazılım bu 5 ana bileşenin tamamının izlenmesini ve yönetilmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla yazılım, Hazine ve mevzuat gereği her altı aylık veya yıllık Hazine ve dönemler itibariyle Maliye Bakanlığı’na gönderilecek raporların Maliye Bakanlığı’nın istediği, 5 ana bileşeni de kapsayan ve genel durumu tüm hatlarıyla gösterecek bir şekilde sistem üzerinden alınmasını sağlamaktadır. Ayrıca yazılım, özellikle son zamanlarda gerek iç ve gerekse Sayıştay tarafından gerçekleştirilen dış denetimlerde üzerinde çok durulan ve denetim elemanlarınca çoğu kez ilk sorulan soru olan, “İdarede şuana kadar iç kontrole ilişkin neler yapıldı? sorusuna en net ve kapsamlı bir şekilde 5 ana bileşeni de kapsayan anlık bir rapor ile cevap verme imkanı sunmaktadır. Hali hazırda bu alanda geliştirilmiş yazılımlar iç kontrol bileşenlerinin tamamını değil sadece birini veya birkaçını kapsamakta olup, anlık raporlama ve dokümantasyon yönünden de yazılımımızın gerisindedir.
Risk Yönetimi Modülü olarak tasarlanan modül aracılığıyla idarenin risk envanterinin çıkarılarak risklerin değerlendirilmesini, yönetilmesini ve izlenmesini sağlamasıdır. Yazılım sayesinde risk puanları sistem tarafından otomatik olarak hesaplanmakta, riskler risk türüne göre sınıflandırılmakta, riskler stratejik amaç ve hedeflerle ve süreçlerle ilişkilendirilmekte, idarece belirlenmiş olan risk iştahına göre risk matrisine düşmekte, risk koordinatörü tarafından sistem üzerinden cevaplama yöntemlerine göre cevaplanmakta, eylem öngörülecek riskler eylem planına düşmekte, otomatikman konsolide edilmekte ve eylem planı kapsamında izlenmesini ve yönetilmesini sağlamaktadır.
Stratejik Planlama Modülü; sistem üzerinden veri girişleri yapmak suretiyle idare stratejik planının oluşturulmasını sağlar, birimlerin Stratejik Plan kapsamında yapması gerekenleri uyarmak suretiyle gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeleri yaparak izleme ve yönetme imkanı sunar, İdare stratejik planına ilişkin Ocak-Haziran dönemine ait izleme raporları, yıllık değerlendirme raporları ve stratejik plan dönemi sonunda hazırlanması gereken gerçekleşme raporunu gerekli veri girişleri yapılmak suretiyle kendiliğinden oluşturur.
Stratejik Planlama Modülü; sistem üzerinden veri girişleri yapmak suretiyle idare stratejik planının oluşturulmasını sağlar, birimlerin Stratejik Plan kapsamında yapması gerekenleri uyarmak suretiyle gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeleri yaparak izleme ve yönetme imkanı sunar, İdare stratejik planına ilişkin Ocak-Haziran dönemine ait izleme raporları, yıllık değerlendirme raporları ve stratejik plan dönemi sonunda hazırlanması gereken gerçekleşme raporunu gerekli veri girişleri yapılmak suretiyle kendiliğinden oluşturur.
Yazılım sayesinde, iç kontrol eylem planı kapsamında öngörülen eylemlerin gerçekleştirilmesi için sorumlu olan birimlerde görevlendirilecek sorumlu personel yazılım sayesinde gerek mail yoluyla ve gerekse sisteme girdikleri an açılacak pencere ile gerçekleştirmeleri gereken eylemlere ilişkin olarak önceden bilgilendirilecektir.
Dolayısıyla birimlerin kendi sorumluluğunda bulunan eylemlere ilişkin olarak unutma, gözden kaçma vb. gibi bir bahaneleri olmaksızın, üst yönetimin de süreci anlık takip ettiğini bilerek kendilerine tevdi edilen görevleri eylem planında öngörülen sürede gerçekleştireceklerdir.
Sistem idarede tespit edilen risklerin sistem tarafından değerlendirilmesini, sınıflandırılmasını, yönetilmesini sağlamaktadır. Sistem sayesinde 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu
ile idaresinde iç kontrol sisteminin oluşturulması sorumluluğunu taşıyan üst yöneticiler ve alt birim yöneticileri o ana kadar üst yönetici tüm idarede, birim yöneticileri ise kendi birimlerinde iç kontrol sürecine ilişkin olarak hangi eylemlerin gerçekleştirildiği, hangilerinin gerçekleştirilmediği, sürece ilişkin neler yapıldığı, hangi dokümanların oluşturulduğuna ilişkin bilgilere bir tuşla anlık olarak ulaşabileceklerdir.
Sürece ilişkin olarak oluşturulan ve sisteme yüklenen tüm dokümanlar sistem veri tabanında depolanmakta ve istenildiği an ulaşılabilmektedir. Sistemin sağlayacağı diğer bir kazanım sisteme tanımlanacak olan şablon dokümanlar sayesinde idarede standart bir dokümantasyon uygulaması sağlanacaktır. Sistem sayesinde, iç kontrol sürecine ilişkin tüm yazışmalar, duyurular, doküman gönderimi gibi iş ve işlemler sistem üzerinden yapılacağı için ciddi manada kağıt sarfiyatını ortadan kaldıracaktır.
Yazılımda, akıllı yönetim yeteneği ile görevli personel iç kontrol sürecinin oluşturulması kapsamında öngörülen tarihlere göre sistem tarafından uyarılmaktadır. Yöneticiler sistem tarafından
bilgilendirilerek etkin iş takibi yapabilmeleri sağlanmaktadır. Bu sayede iş ve işlemler kesintiye uğramadan zamanında yerine getirilmektedir. Birim yöneticileri ve üst yönetim sistemden tüm faaliyetlere ilişkin anlık raporlar alabilmektedirler. Sistem elektronik arşiv yeteneği ile kurumsal hafızanın oluşmasını sağlamaktadır.
Ayrıca sistem elektronik denetimin önünü açarak, denetim elemanlarınca sürece ilişkin istenilen tüm bilgileri ve belgeleri anlık olarak sunabilmektedir.
Yukarıda yazılımın kazanımları olarak bahsettiğimiz hususları kısaca özetleyecek olursak; yazılım sayesinde idarenin birimleri iç kontrol, risk yönetimi ve stratejik planlama sürecine ilişkin görevlerini zamanında ve olması gerektiği gibi gerçekleştirecek, üst yönetim ve birim yöneticileri iç kontrol, risk yönetimi ve stratejik plan uygulama sürecini anlık olarak izleyebilecek ve yönetebilecek, iç kontrol sisteminin oluşturulma sürecine ilişkin standart bir dokümantasyon oluşturulması sağlanacak ve sürece ilişkin tüm yazışmalar sistem üzerinden yapılacağı için kağıt sarfiyatı ortadan kalkacaktır.
Yazılım 3 ana modülden oluşmaktadır:
1-İç Kontrol
2-Risk Yönetimi
3-Stratejik Planlama Modülü
Not: Yazılım modülleri ayrı birer yazılım olarak verilebileceği gibi 3 modül entegre edilmiş şekilde de verilebilecektir.
İç Kontrol ve Stratejik Yönetim Sistemi hakkında Detaylı bilgi için tıklayınız