Sorulan sorular ve cevaplardan gerekli görülenler sitemizde yayınlanmaktadır.
Soru Cevap Platformundaki Cevapları Sadece Üye Olan Abonelerimizin Görmesine İzin Verilmektedir.
Soru-Cevap Platformunda yer alan sorular ve cevapları herhangi bir şekilde kopyalanamaz, kaynak belirtmek kaydıyla başka yerlerde yayınlanabilir. Alıntı yapılması durumunda durumu mail olarak tarafımıza bildirilmesi gerekmektedir.
Soru gönderme platformu üzerinden gönderilen gerçeği yansıtmayan üyelikler yapılması yasaktır. Gerekli görülmesi durumunda teyit edilebilecektir. Gerçek dışı yapılan üyeliklerin tespit edilmesi durumunda üyelikleri sistemden silinecektir. Bu durumlardan dolayı Derneğimiz sorumlu değildir.
Derneğimiz bir şikayet mercii olmadığı için kurumları şikayet içerikli sorular cevaplandırılmamaktadır.
Soru cevap platformunda sorulara verilen cevaplar ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda ilgili soruyu cevaplandıranın görüşü ve kanaatini içermekte olup, resmi bir niteliği bulunmamaktadır. Bu anlamda Derneğimizin yasal olarak sorumluluğu bulunmadığını bilmenizi ve bu çerçeve de sorularınızın gönderilmesi gerekmektedir.
Soru Cevap Platformu tamamen ücretsizdir. Bu çerçevede Derneğimiz uzmanların soruyu cevaplama ya da soruya hemen cevap verme garantisi içermemektedir. Derneğimiz uzmanlarının müsaitliği doğrultusunda sorulan soruların tamamı cevaplandırılacaktır.
Derneğimiz uzmanlık alanları dışından gelen sorulara cevap verilmeyecektir. Derneğimiz uzmanları alanları web sitemizde yayınlanan eğitim konularından ibarettir.
Soru Cevap Platformumuzdan gönderilen tüm soruların doğru anlaşılabilmesi için yazım kurallarını uyulmalı, anlatım bozukluğu içerek şekilde sorulmamalıdır. Sorunun tam olarak ne olduğunun anlaşılamaması durumunda soruya cevap verilmeyecektir.
Cevap verilen soruların cevaplama tarihinden sonra konuyla ilgili mevzuat değişikli olabileceğinden sorulara verilen cevapların, cevaplanma tarihi dikkate alınmalıdır.
Toplam ciroyu tutturamayan istekli yine de yeterli olabilir mi?
1 ay önce 1.039 görüntülenme İhale Mevzuatı Cevaplandı
Soru
Hocam merhaba. Bir isteklinin toplam cirosu, dokümandaki orana göre aranan tutarı karşılamıyor; komisyon elemeye hazırlanıyor. İstekli ise 'ihale konusu işten cirom fazlasıyla yetiyor' diyor. Kim haklı?
Büyük ihtimalle istekli haklı, ve bu, mali yeterlik savunmalarının en çok işe yarayan argümanıdır. İş hacmi belgelerinde iki ölçüt vardır: toplam ciro (teklif edilen bedelin %20'si) ve ihale konusu iş ile ilgili ciro (teklif edilen bedelin %12'si), ve bu kriterlerden herhangi birini sağlayan isteklinin teklifi yeterli kabul edilir. İkisinin birlikte sağlanması aranmaz (HAİUY m.36; YİİUY m.35; 2023/UH.I-837, 2020/UH.I-1979, 2021/UH.I-2000, 2026/UH.I-208, 2021/UY.I-953 sayılı kararlar; dokümanda farklı oran belirlenmişse dokümandaki oranlar uygulanır).
Yani eleme kararından önce her iki ölçütü de hesaplamak zorundasınız: toplam ciroyu sağlamayan istekli, ilgili ciroyu sağlıyor olabilir. Kurul da tam bunu yapar, isteklinin hangi ölçütü sağladığını tespit ederek sonuca varır. Bu alandaki iddiaların genel kabul oranı %10-11'dir; ama tek ölçütle eleme yapan idare işlemleri, bu düşük oranın istisnası olarak sık dönmektedir.
İki teknik kural daha: (1) Yıl seçimi, iş hacmi, mevzuatta öngörülen yıl(lar)ın gelir tablosu verileriyle hesaplanır; gerekiyorsa güncelleme katsayısı uygulanır. Yanlış yıl verisi, tutar yeterli görünse dahi yeterlik eksikliğidir (2023/UH.I-155, 2023/UH.I-189, 2021/UH.II-893, 2026/UH.II-458). (2) Alternatif tevsik, iş hacmi, taahhüt altında devam eden işlerin gerçekleştirilen kısmının parasal tutarı üzerinden de gösterilebilir; gerçekleşen kısım sözleşme ve hakediş verileriyle belgelenmelidir. Ancak dikkat: bu yol gelir tablosuna alternatiftir, iki yöntemin tutarları toplanarak yeterlik sağlanamaz (2021/UH.I-1141, 2020/UH.I-565, 2020/UY.II-2151).
İş ortaklığı hatırlatması: iş hacmi kriterleri her ortak tarafından hissesi oranında sağlanır; bir ortağın eksiği diğerinin fazlasıyla telafi edilmez.
Uygulama önerisi: değerlendirme tutanağına iki satır açın, toplam ciro / (teklif × %20) ve ilgili ciro / (teklif × %12), ve "herhangi biri sağlanıyorsa yeterli" notunu düşün. İlgili ciro hesabında, cironun ihale konusu işle ilgisini gösteren dayanağı (faaliyet ayrımı, gelir kalemi) isteyin. İstekli tarafındaysanız beyanınızda güçlü olduğunuz ölçütü açıkça işaretleyin; elenirseniz itirazınızı "ikinci ölçüt hesaplanmadan eleme yapılmıştır" üzerine kurun.
Bu sorunun cevabı üyelerimize özeldir
Uzmanlarımızın verdiği cevabın tamamını görüntülemek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üyelik ücretsizdir.