Kategori: Sayıştay Kararları

Damga Vergisi ve Fiyat Farkı Hakkında Sayıştay Kararı

Damga vergisi ve fiyat farkı

Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi neticesinde;

A) Yüklenici ...ile alt yüklenici ...arasında imzalanan sözleşmeden damga vergisi kesintisi yapılmadığı konusuna ilişkin olarak, Damga Vergisi Kanunu’nun ‘Resmi Dairelerin Mecburiyeti’ başlıklı 26’ncı maddesi uyarınca idarenin kendisine ibraz edilen kağıtlarda Damga Vergisini arama ve vergisi hiç ödenmemiş veya eksik ödenmiş olanları bir tutanakla tespit etme veya bunları tutanağı düzenlemek üzere vergi dairesine gönderme mecburiyeti bulunmaktadır. İdarenin Anadolu Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğüne 24.05.2018 tarih ve 60974381-869/40279 sayılı yazı ile söz konusu bildirim yükümlülüğünü yerine getirdiği anlaşılmaktadır.

Bu itibarla, yüklenici ile alt yüklenici arasında imzalanan sözleşmeden damga vergisi kesilmemesi hususu ile ilgili olarak idare bildirim yükümlülüğünü yerine getirdiğinden konu hakkında ilişilecek husus bulunmadığına,

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55 inci maddesi uyarınca işbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.

B) …işine ilişkin fiyat farkı hesabının hatalı yapılması sonucu oluşan kamu zararına sebep olunması konusuna ilişkin olarak, fiyat farkı hesaplamalarında TÜİK tarafından resmi olarak yayımlanmayan endeks rakamlarının kullanılması suretiyle kamu zararına neden olunduğu tespit edilmişse de, söz konusu kamu zararının yüklenicinin emanetteki hesabından …tarih ve … yevmiye no’lu muhasebe işlem fişiyle mahsuben tahsil edildiği görüldüğünden ilişilecek husus kalmadığına,

6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55 inci maddesi uyarınca İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.

Eklenme Tarihi: 04-04-2019

Sayıştay Kararları