Kategori: Devlet Personel Başkanlığı Görüşleri

Memurun Hastalığının "Uzun Süreli Tedaviye İhtiyaç Gösteren Hastalık" Kapsamında Olup Olmadığının Nasıl Tespit Edileceği Hakkında Görüş

Bakanlığınızda görev yapan memurun hastalığının "uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalık" kapsamında olup olmadığı hususunda görüş talep eden ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 105 inci maddesinde, "Memura, aylık ve özlük hakları korunarak, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine, kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde onsekiz aya kadar, diğer hastalık hâllerinde ise oniki aya kadar izin verilir.

Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.

Bu maddede yazılı azamî süreler kadar izin verilen memurun, bu iznin sonunda işe başlayabilmesi için, iyileştiğine dair raporu (yurt dışındaki memurlar için mahallî usûle göre verilecek raporu) ibraz etmesi zorunludur. İzin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiği resmî sağlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır, bu sürenin sonunda da iyileşemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır…" hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla, Devlet memurunun hastalığının "uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalık" olup olmadığı hususunda tereddüt bulunması halinde Bakanlığınızca ilgiliden hastalığının "uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren bir hastalık" olup olmadığı hususuna ilişkin olarak tabip tarafından verilen bir belge istenmesi gerektiği mütalaa edilmektedir.

Eklenme Tarihi: 16-03-2019
İlgili Kategoriler:    Personel Mevzuatı