Kapat

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

Vizyonder Logo
Vizyonder Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri - Tel:0242 338 2016

Mevzuat Bilgi Bankası

Kategori: Kamu İhale Mevzuatı

Personel İçermeyen Hizmet Alımlarında Asgari İşçilik Bedeli Ölçüt Olamaz

Danıştay 13. Daire Kararları Çerçevesinde

T: 10.01.2023 – E: 2022/4702 – K: 2023/36


Giriş

Kamu alımlarında tekliflerin değerlendirilmesinde asgari işçilik maliyeti önemli bir kıstas olarak kabul edilse de, bu kıstas yalnızca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde bağlayıcıdır. Danıştay 13. Daire’nin 10.01.2023 tarihli kararı, personel istihdamı gerektirmeyen hizmet alımlarında teklifin, işçilik giderinin asgari işçilik maliyetinin altında olduğu gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılamayacağını net bir şekilde ortaya koymaktadır.


Kararın Bağlamı ve Olayın Özeti

Uyuşmazlıkta, idare tarafından gerçekleştirilen bir hizmet alımı ihalesinde teklif sınır değerin üzerinde kalmasına rağmen, teklifin içeriğindeki işçilik gideri kalemi asgari işçilik maliyetinin altında olduğu gerekçesiyle teklif geçersiz sayılmıştır. Ancak ihale personel çalıştırılmasına dayalı bir nitelik taşımamaktadır.

İstekli, işin doğası gereği personel çalıştırılmasının zorunlu olmadığını, dolayısıyla işçilik maliyeti üzerinden değerlendirme yapılmasının hukuka aykırı olduğunu ileri sürmüştür.


Danıştay’ın Değerlendirmesi

Danıştay 13. Daire kararında aşağıdaki esaslara yer vermiştir:

  1. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan işlerde işçilik maliyeti belirleyici değildir:
    Hizmet alımının doğrudan bir iş gücü teminine dayanmadığı hallerde, asgari işçilik maliyeti kıstası, teklif geçerliliği için esas alınamaz.
  2. Sınır değerin üzerinde kalan teklifler esastan geçerli sayılır:
    Teklifin toplamda sınır değerin üzerinde olması, teklifin teknik olarak değerlendirilmesini gerektirir. Alt kalemlerdeki oranlar tek başına eleştiri konusu yapılamaz.
  3. İşçilik maliyeti altındaki teklifler, mutlak ret sebebi olamaz:
    Özellikle robotik sistemler, teknolojik hizmetler ya da ekipman destekli uygulamalarda, işçilik giderinin asgari maliyetin altında olması, teklifin reddini doğurmaz.

Kararın Uygulamadaki Etkileri

Bu karar, teklif değerlendirme süreçlerinde idarelerin değerlendirme dışı bırakma yetkisini sınırlı tutarak, şu sonuçları doğurmaktadır:

  • İhale türü dikkatle analiz edilmeli; personel içerip içermediği açıkça belirlenmelidir.
  • Teklifin genel toplamı esas alınmalı, alt kalem analizleri gerekçesiz reddetmeye dayanak yapılamamalıdır.
  • İşin mahiyeti teknik olarak personel çalıştırılmasını gerektirmiyorsa, işçilik kıstası uygulanmamalıdır.

Bu karar, ölçülülük ve orantılılık ilkesi çerçevesinde değerlendirme sürecine yön veren önemli bir içtihattır.


Sonuç

Danıştay 13. Daire’nin 10.01.2023 tarihli bu kararı, personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında teklifin işçilik maliyeti altındaki unsurlar gerekçesiyle reddedilemeyeceğini hükme bağlamaktadır. Böylece, teklif değerlendirmelerinde işin mahiyeti ile uyumsuz ölçütlerin uygulanmasının önüne geçilerek, ihalelerde rekabet ve eşitlik ilkeleri korunmaktadır.

Eklenme Tarihi: 07-08-2025

Kamu İhale Mevzuatı

Kamu İhalelerinde Danışmanlık Merkezi Yayında!

Kamu İhale Danışmanlık Merkezi

Danışmanlık Alanlarımız PDF

Kamu İhale Danışmanlık Merkezi

Kurumsal Eğitim Kataloğu

Vizyonder Eğitim Kurumsal Eğitim Kataloğu

Stratejik Yönetim ve Stratejik Plan Hazırlama Eğitim ve Danışmanlığı

Vizyonder - Stratejik Yönetim ve Stratejik Plan Hazırlama Eğitim ve Danışmanlığı

Vizyonder Psikoloji Akademi Eğitimleri ve Danışmanlık Hizmetleri Başladı!

Vizyonder Psikoloji Akademi

Belediyelerde Gelir Artırıcı Çalışmalar

Belediyelerde Gelir Artırıcı Çalışmalar Danışmanlığı

Evsel Katı Atık Tarife Raporu Hazırlama Danışmanlığı

Evsel Katı Atık Tarife Raporu Hazırlama Danışmanlığı

Elektronik İhale Eğitimi

Elektronik İhale Eğitim Semineri - e-ihale eğitimi - vizyonder

Eğitim Seminerlerimize Kayıt Olun!

Vizyonder Eğitim Seminerlerine Kayıt Olun!

Sürdürülebilirlik Raporu Hazırlama
Bu Sayfayı Paylaş