Belediyeler açısından ciddi bir gelir kalemi olan “Tam Maliyet” ve “Kirleten Öder” ilkelerine uygun adil bir Evsel Katı Atık Bedellerini gösteren raporun nasıl hazırlanması gerektiğine yönelik ‘’Evsel Katı Atık Tarife Raporu Hazırlanması’’ konulu eğitimimiz Atık Yönetim Uzmanı ve Kamu Hukuku Uzmanı katılımı ile 17 ve 18 Kasım 2021 tarihlerinde Antakya Ottoman Palace Otel’de gerçekleştirilecektir.
27/10/2010 tarih 27742 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik ile her belediyeye evsel katı atık toplama ve varsa bertaraf maliyetlerinin evsel katı atık bedeli olarak mükelleflerden alınma imkânı ve zorunluluğu getirilmiştir.
Mevzuata göre evsel katı atık ücretlerinin uyum sağlama süreci 31/12/2021 olup, tüm belediyelerin bu tarihe kadar “Tam Maliyet” ve “Kirleten Öder” ilkelerine uygun adil bir Evsel Katı Atık bedellerini gösteren bir rapor hazırlaması ve Aralık ayı meclisine sunulmak üzere hazır hale getirilmiş olması gerekmektedir. 01.01.2022 tarihinden itibaren mevzuattan kaynaklı zorunlu olarak uygulanacak bu tarife raporunu hazırlamayan Belediyeler, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71. Maddesi gereğince tarh, tahakkuk veya tahsil işlemlerini mevzuata uygun bir şekilde yapılmamasından dolayı kamu zararı meydana getirecektir.
Evsel Katı Atık Tarifesi Yönetmeliği’nin uygulanmasında hukuki, idari ve operasyonel güçlükler bulunmaktadır. Tüm bu güçlüklerinin yanında, tarife raporu hazırlarken doğru bilinen yanlışlar, hatalı maliyet hesaplamaları, maliyetlerin hatalı dağıtımları gibi birçok konu halihazırda hazırlanan raporlarda maalesef görmekteyiz. Türkiye genelinde yıllardır süre gelen tarife raporunun tam olarak doğru hazırlanamamasından kaynaklı; tam maliyete ulaşılamaması, kirleten öder prensibine aykırı olarak mükelleflerin doğru gruplandırma yapılmayarak adil bir evsel atık ücretinin belirlenememesi ve evsel katı atık tarife raporlarının birçok mükellef tarafından yargıya taşınması ve mahkemelerce tarife raporlarının defaatle iptal edilmesi gibi birçok konuda ciddi sıkıntılar bulunmaktadır.
Bu nedenle mevzuat hükümlerinin uygulanması ve yerine getirilmesini sağlayan, olası yargı denetimlerine karşı kuvvetli argümanları bulunan ve en önemlisi de belediyelerin sorunu haline gelen kamu hizmetlerinin finansmanı ve ilave gelir ihtiyacı sorununa kesin ve net çözüm durumundaki bu gelirin alınmasını sağlayabileceğiniz eğitim programına katılımınız için bizimle iletişime geçmenizi rica ederiz.
Hazırlanmış olan bu eğitim programında maliyet vb. verilerini getiren belediyelere özel çalışma ile tarife hesaplamaları yapılacaktır. Hazırlamış olan belediyelerin tarife raporları kontrol edilecek ve hata var ise düzeltme yapılacaktır. Ayrıca eğitime katılan belediyelerle konuyla ilgili yargı kararları ücretsiz olarak paylaşılacaktır.
Vizyonder Uzman Eğitmen Kadrosu / Atık Yönetimi ve Kamu Hukuku Uzmanı
Ücret :
2 Gün 10 Oturum - Kişi Başı : 2.500 TL + KDV
Ücrete Dahil Olan Hizmetler:
Eğitim, öğle yemeği, kahve molası ikramları, katılım belgesi, eğitmenlerimiz tarafından hazırlanmış eğitim ders notları dahildir.
4734 Sayılı kanun gereğince bir “hizmet” olan eğitim, kurs ve seminer faaliyetleri, bunu düzenleyen kuruluştan satın alınabilecek ve karşılığında fatura alınacaktır. Söz konusu hizmetin kurum bütçesinden doğrudan temin ile ödemesi mümkündür. Seminer giderleri; Analitik Bütçe Sisteminde Ekonomik Sınıflandırmanın 03.5.9.03 Kurslara Katılma ve Eğitim Giderleri veya 03.5.9.90 Diğer Hizmet Alımları kodundan karşılanacaktır. Yukarıda belirtilen Eğitim Seminer Hizmeti, anılan Otel’de söz konusu tarihte ve yukarıda belirtilen konularda sadece Derneğimizce sunulduğundan, bu hizmeti 4734 sayılı Kanunun 22/a veya 22/d fıkraları kapsamında temin edebilirsiniz. Seminerlere Katılımlarda Mevzuata Aykırılık Taşımadığına Dair Sayıştay Kararı ve Kamu Personellerinin seminere katılmasında kamu hizmetlerine ilişkin olduğuna dair sayıştay kararları (Güncel 2018 tarihli) için bizimle iletişime geçiniz.