Arşiv, en basit anlamıyla “bir devletin, bir şehrin veya bir şahsın geçmişine ait belgelerin topluluğudur.” Bir devletin, şehrin ya da kişinin, geçmişi ile bugünü arasında bağlantı sağlanması, ancak arşivlerin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi ve korunması ile mümkün olabilir. Aynı koşul, kurumsal arşivler için de geçerlidir. Kurumsal arşivler kuruluşun ve esasında toplumun tüm kesimlerinin önemli değerlerini temsil etmektedir. Kurumun kanuni haklarının yanı sıra bireylerin de kanuni haklarının korunmasında temel unsurdur.
Günümüzde bilginin toplanması ve değerlendirilmesi, arşivlenmiş bilgilerin önem kazanmasına neden olmuştur. Belge saklanmasının, geleneksel yöntemler kullanılarak yapılması yerine günümüze uygun ve belgelere çabuk ulaşılabilmesini sağlayan yöntemlerle gerçekleştirilmesi arşivciler ve kullanıcılar açısından daha verimli olmaktadır.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca elektronik ortamda veya evrak düzeninde oluşturulan belgelerin dosyalanmasında genel bir yöntem belirlenerek, ihtiyaç halinde bu belgelere kolay ve hızlı bir şekilde erişim imkanı sağlamak amacıyla "Standart Dosya Planı" çalışmaları başlatılmalı ve kamu kurum ve kuruluşlarının kendi ‘Ana Hizmet Birimlerine İlişkin Dosya Planı’nı hazırlamaları gerektiği mevzuatın gereğidir.
Ayrıca; tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından ortaklaşa kullanılacak olan, kurumların yardımcı hizmet, danışma ve denetim birimlerine ait dosya planlarının da hazırlanması öngörülmüştür.
Kamu kurum ve kuruluşlarının hedefi, üstlenmiş oldukları görev ve fonksiyonları en iyi şekilde yerine getirecek verimli bir çalışma düzenini oluşturmak ve bu sayede başarılı olmaktır. Bunun sağlanabilmesi etkili bir yönetim anlayışı ile mümkündür. Etkili bir yönetimin sağlanabilmesinde ise, evrak, dosya ve arşiv gibi hizmetler en önemli unsurları oluşturmaktadır.
Gerek etkili bir yönetim için ihtiyaç duyulan bilginin zamanında temini, gerekse toplumun bilgi edinme hakkı doğrultusunda talep edebileceği her türlü bilgi ve belgeye anında erişimi ve paylaşımı; bilginin kayıtlı bulunduğu ortamların teşekkülü safhasında disiplin altına alınması ile mümkündür. Bu ise, kuralları önceden belirlenmiş bir dosyalama sisteminin uygulanması ile sağlanabilecektir.
Kurum ve kuruluşların büyük bir bölümünde dosyalama hizmetleri, üzerinde önemle durulması gereken bir işlem olarak görülmemiş; dosyalama işlemlerinde birimler tamamen bağımsız bırakılmıştır. Birimlerin birbirlerinden habersiz dosyalama yapmaları ise, kurum içinde birlikteliği ortadan kaldırdığı gibi bilgi ve belgeye erişimi adeta imkansız hale getirmiştir.
Dosyalama sistemlerinde standartlaşma, kurum içinde birlikteliğin sağlanmasına imkan vereceği gibi bunun tüm kurum ve kuruluşlara yaygınlaştırılması, ülke çapında etkili ve verimli bir haberleşme sisteminin kurulmasına zemin oluşturacaktır.
Dosyalama Hizmetlerinde Standartlaşma ile;
Bu eğitimle resmi yazışmalarda uyulması gereken kurallar Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik paralelinde paylaşılarak uygulama hatalarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Hizmetlerinden oluşmaktadır.
Tüm bu hususlar çerçevesinde; Vizyonder Eğitim ve Danışmanlık Derneği arşiv uzmanları eliyle profesyonel bir şekilde Arşiv yönetimi ve Dijital arşiv sisteminin kurulmasına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti sunmaktayız.
Ayrıntılı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.
E-Posta | : | bilgi@vizyonder.org.tr |
Telefon | : | +90 242 338 2016 - Faks : +90 850 811 2016 |
Gsm | : | +90 545 335 2016 - Gsm2: +90 545 337 2016 |
WhatsApp Yazışması Başlat |
İlgili Arama Konuları:arşiv yönetimi, arşiv danışmanlığı, arşiv tarama hizmeti, dijital arşiv eğitimi, standart dosya planı, arşiv sayısallaştırma, elektronik belge yönetim sistemi, dijital arşiv, dijital arşiv firmaları, dijital arşiv sistemi, döküman yönetim sistemi, evrak takip sistemi, dijital arşiv programı, arşiv programı, standart dosya planı kodları, dosya saklama, arşiv yönetimi ve saklama, devlet arşivleri, arşiv düzenleme nasıl yapılır, arşiv nasıl yapılır, evrak takip, arşiv yönetimi